Цигарите в България са най-евтини в Европейския съюз, а средната цена на тютюневите изделия у нас е средно с около 50% по-ниска от тази за блока. Това показват послените данни от изследване по темата на Евростат - Европейската статистическа агенция. 

Очаквано - най-високата са цените на цигарите в Ирландия, където те достигат до цели 121% повече от средните за ЕС. 

Ако говорим за хранителни продукти и неалкохолни напитки обаче, отстъпваме това почетно място на Румъния. Северната ни съседка показва цени по-ниски с до 34% от средните за блока.

Следва Полша, а България е практически на четвърто място по ниски цени, като преди нас е дори Унгария. Статистиката показва, че цените на храните и безалкохолните напитки в България са под средното за ЕС ниво. 

Най-скъпо е в Дания, поне ако говорим за храна. Във Финландия обаче определено ще ви излезе доста скъпо да пиете алкохол в количествата, в които го пием у нас. Северната страна го продава с цели 93% над средното за ЕС. Най-евтин обаче е в Унгария, която пък е с минус 27% от осреднените. 

Ако обаче разширим мрежата и включим страни от Европа, но нечленки на ЕС, то ще намерим един отличаващ се първенец. Турция държи рекордите за най-евтини храни и безалкохолни напитки на континента.