Прокуратура, Държавна агенция за национална сигурност, Комисия за енергийно и водно регулиране, Министерство на вътрешните работи, Комисия за защита на конкуренцията. Всичките тези инстуции ще бъдат сезирани от работодателските организации за изключително високата цена на борсовия ток за индустрията през последните две-три седмици. 

Това обяви днес пред бТВ председателят на АИКБ Васил Велев. Той бе категоричен, че искането за оставки на шефовете на Министерството на енергетиката и на Българския енергиен холдинг също остават на масата, както и че всички работодатели са в протестна готовност, ако исканията не бъдат удоволетворени. 

Какъв е проблемът? 

В края на юли и на началото на август на електроенергийната борса токът за индустрията, който не е регулиран като този за домакинствата, достигна абсолютно рекордни стойности, надвишавайки с по над 60-70% средноевропейските цени. Най-шокиращ беше 5 август, когато един мегаватчас се търгуваше за близо 500 лв.

Причините са няколко: на първо място това са екстремните температури у нас, а и в Европа, които генерират много по-голямо потребление на електрическа енергия. Това е обективна и независеща от никого причина. Другите обаче са във властта на управляващите българската енергетика и точно тяхното бездействие вбеси индустриалците. 

Фактите показват, че в България има инсталирани мощности за около 10 000 мегаватчаса. От тях обаче, в най-пиковите дни бяха използвани около 5800 мегаватчаса. Максималното потребление на 5 август достигна 5000 мегаватчаса, но 900 мегаватчаса се изнасят извън страната. Тоест - създава се изкуствен дефицит. 

На този фон държавната ТЕЦ "Марица изток 2" не включи веднага допълнителни енергоблокове, които да оберат дефицита. Ръководството на централата остана безучастно, въпреки че тя работи на изключително висока загуба и всеки лев печалба ще се отрази добре на здравето й. 

Едва след намесата на Министерството на енергетиката, тецът включи допълнителни два блока, а от онзи ден и трети. Така в момента цената на борсата у нас е на средноевропейските нива. 

Друга причина за положението е фактът, че преди години правителството на ГЕРБ реши да свърже българската борса с гръцката. Южната ни съседка обаче по принцип има по-висок борсов ток, заради георграфската й специфика. Исканията на работодателите за свързване с румънската борса, а оттам - и с тези в северноевропейските държави, така и не бе взето предвид. 

Така стигаме до тази година, която обаче макар и рекордна, не е изключение. Работодателите отдавна коментират високата цена и тенденцията за нейното увеличаване в най-тежките части от летния и зимния сезон. 

Никой не им обърна внимание обаче, а през това време печелят няколко играчи. Например тецовете свързани с Христо Ковачки и Ахмед Доган, които - докато "Марица изток 2" бездейства - работят на пълна мощност и продават скъпия си ток.