Сили в Северен Афганистан, които се противопоставят на талибаните, обявиха, че са превзели три района в близост до долината Панджшер, където се съсредоточават останали части от правителствената армия и паравоенни милиции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната генерал Бисмила Мохамади, който се зарече да се съпротивлява на талибаните, написа в Туитър, че районите Дех Салех, Бано и Пул-Хесар в съседната провинция Баглан, северно от Панджшер, са били превзети.

За момента не е ясно какви сили са участвали, но този факт се прибавя към отделни признаци за съпротива срещу талибаните. Те завзеха властта със светкавична кампания, в която само за седмица установиха контрол върху основните градове в Афганистан.

Телевизионният канал Толо нюз цитира местен полицейски командир, според когото районът Бано в провинция Баглан е под контрола на местни милиции и са дадени много жертви.

Талибаните не са коментирали тези съобщения.

Бившият вицепрезидент Амрула Салех и Ахмад Масуд - син на бившия муджахидински командир от времето на съветската инвазия Ахмад Шах Масуд, се зарекоха да се противопоставят на талибаните от Панджшер, откъдето преди това през 80-те и 90-те години на миналия век бяха прогонени и съветските войски, и талибаните.

Хора, близки до Масуд, казват, че над 6000 бойци, които са били в афганистанската армия и в поделения на специалните сили, както и членове на местни милиции са се събрали в долината.

Съобщава се, че те разполагат с хеликоптери и военни автомобили и са ремонтирали някои бронирани коли, изоставени от съветските войски.

Изглежда няма връзка между групите в Панджшер и очевидно некоординираните демонстрации в някои източни градове и в столицата Кабул, в които протестиращи развяваха националните знамена в червено, зелено и черно.

Те обаче подчертават проблемите, пред които може да се изправят талибаните докато започват да консолидират бързата си победа.

До момента талибаните не са се опитвали да навлязат в Панджшер, където все още е осеяно с останки от съветски бронирани машини, унищожени в сражения преди повече от 30 години.

Западни дипломати и други анализатори обаче изразиха скептицизъм относно способността на групите, събрали се в Панджшер, да окажат ефективна съпротива, тъй като нямат външна подкрепа и трябва да ремонтират и поддържат оръжията си.

Съветският съюз окупира Афганистан от 1979 г. до 1989 г. Съветските войски напуснаха, след като дадоха 15 000 убити, а десетки хиляди войници бяха ранени, припомня Ройтерс.