Задълбочаване на парламентарната криза, отваряне на път към конституционна криза и "патова ситуация" на политическата система заради това, че "в парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации" - така бившият министър-председател (1997-2001) Иван Костов описа настоящата политическа ситуация в интервю за БНР днес. Констатацията му бе в отговор на въпрос при коя от парламентарните формации трябва според него да отиде третият мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

Президентът Румен Радев по конституция трябва да връчи мандат на парламентарна група по него избор най-късно в петък, след като и "Има такъв народ", и ГЕРБ не реализираха връчените на кандидат-премиери от техните групи мандати за избор на редовен кабинет. 

"Патът е когато няма кой какво да мести. Едните искат реформи, но не могат да излъчат изпълнителна власт, другите могат да излъчат, но не смеят. Къде е заровено всичко. Още по-надълбоко трябва да се слезе. Преди 10 години Ахмед Доган каза: "Аз съм инструментът, който разпределя порциите на финансиране в държавата". Наскоро г-н (Слави) Трифонов предупреди със същия речник: "Някои не са разбрали, ИТН не предлага порции. Съжалявам, че трябва да ви разочаровам, няма порции", казва той. Така масовата публика у нас затвърди представата си, че властта у нас е ядене на порции. По-нататък г-н Трифонов, от когото зависи третият мандат, казва, че "ИТН не раздава порции, а задачи". Въпросните задачи ги чухме - един сценарист ги прочете на останалите парламентарни групи. Но тези останалите не са артисти от "Шоуто на Слави", за да им поставя той задачи. Това вкара парламента в безизходица. Истинска безизходица", описа ситуацията Костов.

По думите му в безизходица е и политическият речник, на фона на това, че от ИТН се обявиха за опозиция - без да стане ясно на кого, защото правителството в момента е назначено от президента Румен Радев, който пък е издигнат от Трифонов за втори мандат. "Очевиден е този хаос в езика", заключи Костов.

"Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Следва най-сложното - политиците, на които сме дали доверие, да го оправдаят. Това е огромна, неразбираема и непосилна за мнозина тежест. Това е същинската власт, тя е отговорност, и вече не е към тези, които са се избрали, а пред всички. Така разбирана властта - като отговорност - е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов", коментира бившият премиер.

Костов постави риторичен въпрос по отношение на конкретната ситуация - какво би се случило, ако депутатите на "Демократична България", както и на БСП или "Изправи се БГ! Ние идваме!", бяха приели да изпълняват задачи на ИТН? 

"Първо, щяха да изпълняват не свои, а чужди обещания, мъгляво представени, така обтекаеми, че да не може да се установи изпълняват ли се или не. Второ - щяха на свой ред на прехвърлят доверието - в случая на "Демократична България" - на над 345 000 избиратели на измамник, плагиат, съпруга на крадец и неясно още на кого. Ако го бяха направили, щяха да загубят доверието, за което са в парламента. Простичкият извод е, че е недопустимо на която и да е парламентарна група да се диктуват задачи и състав на кабинет. Защото ако тази група приеме чужд диктат, губи напълно доверието на своите избиратели."

Според бившия премиер президентът Румен Радев трябва да направи втори кръг от консултации. По думите му при първия мандат останалите формации, в това число и "Демократична България", твърде лековерно са приели да участват в разговори, без да поискат категорично поемане на ангажименти и влизане в преговори. 

Иван Костов заяви, че трети мандат, на когото и да бъде даден, би имал успех при три условия и то след като мандатоносителят се увери, че може да види и мотивира евентуално мнозинство:

"Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ - да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето - да се одобрява съставът на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия."

Бившият премиер припомни, че през 1997 г. ОДС има 137 депутати и коалицията, спечелила изборите, след които той стана министър-председател, е можела спокойно да диктува всички правила и да управлява сама. Вместо това обаче Народното събрание първо приема декларация на националното съгласие за посоката, в която ще се движи страната.

Костов предупреди, че политическата криза е на път да стигне дотам, че да блокират институциите. Костов сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави кабинет:

"Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата".

Малка възможност за съставяне на правителство има - ако от ИТН премислят решенията си и не зависят от чужда воля. Костов предупреди, че има риск и след нови, трети поред парламентарни избори, да няма редовно избрано правителство. 

Бившият премиер посочи варианти за бъдещ изход след нови избори. Единият - президентът, който и да е той, овластен от вота на избирателите, с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година.

Другият вариант - Народното събрание и след следващи избори отново да капитулира и да се окаже немощно да излъчи изпълнителна власт.

Третата опция Костов описа така:

"Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство."

Ще има ли актуализация на бюджета за 2021 г.? "Много е странен този г-н Каримански"

По темата "актуализация на бюджет 2021", поставена от служебния кабинет с проектозакон пред парламента, Костов обяви по адрес на новоизбрания шеф на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански (ИТН): 

"Аз виждам там един напълно безотговорен шеф на комисията по бюджет и финанси. Този г-н Каримански е много странна птица. Той казва, че след три седмици ще могат да се произнесат за актуализация на бюджета, но след три седмици няма да има парламент. Какво ни казва всъщност този господин? Че той не може да ускори процедурата за бюджета, но може да ускори избора на управител на БНБ, за да може да направи кариерен скок? Това ли ни казва? Що за безобразие?

Костов е категоричен, че трябва да има актуализация, защото са поръчани лекарства, свързани с пандемията, трябват пари за мерки за бизнеса, няма разчети в действащия държавен бюджет за обезпечаване на нова вълна от коронавирус. Припомни, че от ГЕРБ така и така са признали още преди първия парламентарен вот, че парите са разчетени до март и бившият премиер Бойко Борисов сам е заявявал, че пари ще има, ако ГЕРБ получи доверие отново. 

По повод обстановката в Афганистан и последиците за Европа, в частност България, Костов заяви: 

"Не са ясни нещата там.  Дали ще има бежанска вълна и каква - това е много сериозен въпрос на националната ни сигурност, затова трябва да имаме парламент и правителство, излъчено от парламента. Трябва да имаме пълен комплект на всички власти и всички институции да бъдат с пълен потенциал да управляват рискове и кризи, а те не са и ги отслабва самото Народно събрание. Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност".