България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници.

Това стана ясно при посещението на външния министър Светлан Стоев в Киев.

Той изрази тревога от нарастващата милитаризация в Черноморския регион.

Стоев направи изказване на учредителната Среща на върха на Международната Кримска платформа. Форумът е иницииран от Украйна и е подкрепен от ЕС. Той е под патронажа на украинския президент Володимир Зеленски и цели да засили вниманието на международната общност към незаконната анексия на Крим и необходимостта от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна.

„Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води“, заяви министър Стоев.

Той е убеден, че платформата ще допринесе към международните усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна.

Стоев обеща България да продължи да бъде ангажирана в прилагането на политиката по непризнаване на анексията на Крим. Страната ни ще прави това като член на ЕС и като приятел и партньор с историческа българска етническа общност в Украйна,

В международния дневен ред трябва да остане и регулирането на конфликта в Източна Украйна, допълни дипломат номер 1.

 
Външният министър изтъкна и необходимостта от осигуряване на свободно преминаване към украинските пристанища в Азовско море. Пълното и цялостно прилагане на Минските споразумения е единственият път за политическо решение на конфликта в и около страната.

„Украйна никога няма да бъде сама и Крим е Украйна“, каза председателят на Европейския къвет Шарл Мишел, който представи ЕС на форума в Киев.

Участниците приеха съвместна декларация.