Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е дал видео интервю на главната редакторка на Правда.ру по време на посещението си в Крим миналата седмица. Записът бе публикуван снощи. Сидеров говори на руски език, примесен с български думи и грешки в падежите и окончанията. (видео от интервюто може да видите тук)

В събота пресцентърът на "Атака" се похвали с посещението на четирима депутати на четвъртия Ялтенски международен икономически форум. Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев се срещнаха и с премиера на Крим Сергей Аксьонов. 

"Всичко се променя в Крим – към по-добре, разбира се. Като започнем от летището в Симферопол - когато бяхме през 2014 г., беше напълно различно. Виждам мащабно строителство тук. Мисля, че Крим расте. Крим върви към по-добре.

Жалко е, че хората в България и в Европа не знаят това. Те не получават информация за живота тук. Това е бариера, това не е добро. Мисля, че трябва там... нещо да се промени", казва Сидеров.

Въпросите задава главната редакторка на Правда.ру Инна Новикова. Тя пита за свободата на медиите в България и казва:

"Понеже и двамата сме журналисти, ние знаем, че журналистите пишат това, което им диктуват издателите".

Сидеров продължава:

"В България най-големите телевизии не са българска собственост. Те са американски и шведски компании и политиката на тези медии е подчинена на собственика. Партия „Атака“ има своя телевизия – телевизия „Алфа“ се явява око за събитията в Русия и в Крим".

Посещението на Сидеров и Нотев в непризнатия от ЕС Крим не предизвика реакции от управляващите. Единствено "Демократична България" призова за осъждане. Представители на ГЕРБ коментираха, че това е частно посещение. В интервюто обаче Сидеров не се представя в частно качество:

"Аз съм председател на партия „Атака“. Аз съм председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Ние сме част от управлението".

Лидерът на "Атака" се хвали се, че България е взела решение да не гони руски дипломати заради аферата "Скрипал" и това е "под негово давление и заради неговото присъствие".

"Имеет значение кто в управление и кто в опозиции", заключава Сидеров.

Волен Сидеров казва пред Правда.ру, че "Атака" е против участието на България "във военно-политически организации като НАТО". Журналистката казва, че дори и президентът се хвали, че е "генерал от НАТО".

"Президентът е завършил в САЩ, а премиерът води балансирана политика и това е заради нашето участие", споделя Сидеров.

Той казва, че България в момента "работи по нещо, което ще компенсира "Южен поток", който бил забранен от Запада.

"Забраниха на България да строи и "Южен поток", и атомната централа. Можете ли да помогнете?

- Да, работим за отмяна на мораторуима за АЕЦ "Белене" и отново да получим възможност да построим ядрена централа. Това ще стане в близко бъдеще", уверява Сидеров.

Двамата обсъждат и българските домати, които изчезнали от руския пазар. Накрая Сидеров обещава промяна:

"България се явява домакин на ЕС, стопанин за шест месеца. Ще станем мост между Русия и ЕС".