Поток от думи на преклонение, видеа, припомнени песни... Чарли Уотс си отиде на 80 г. мирно, както и бе живял с Rolling Stones.

Може би от всички най-покъртителната гледка избра Кийт Ричардс в инстаграм профила си - сетът барабани на Rolling Stones с окачена табела Closed ("Затворено" или "Не работи").

Снимката е повече от основателна - другият оригинален член на ритъмсекцията на легендите - Бил Уаймън (род. 1936 г.) напусна групата през 1993 г.
 

Сър Мик Джагър избра снимка на усмихнатия Чарли без никакъв текст.

Друг рицар на Британската империя - Пол Макартни каза:

"Той беше хубав човек. Това е огромен удар за „Стоунс“, защото Чарли беше скала.

Фантастичен барабанист, стабилен като скала. Обичам те, Чарли, винаги ще те обичам“, заявява Макартни в 51-секундно видео, публикувано в профила му.

 

И още един сър:

„Чарли Уотс беше перфектният барабанист. Най-стилен сред мъжете и винаги отлична компания“, написа Елтън Джон в инстаграм.

Джоан Джет нарича Уотс "най-елегантния и достоен барабанист" в рока.

Ето малко от стила му на свирене... и на мислене:

Ако можем нещо да добавим от Клуб Z, то би било, че: никой почти никога не се озовава на световния връх случайно. Още по-рядко - незаслужено. Барабанистите и на двете най-легендарни банди в света - Ринго Стар (на "Бийтълс") и Чарли Уотс, може би не са Джон Бонъм от "Лед Зепелин". И Майк Портной не са... 

Но в свиренето на Чарли (както и на "наклонения" като метроном встрани Ринго) имаше невероятен груув. Пулсация, която се предава на цялата банда и която прави феноменален почеркът й.

Всичко в бийта на Чарли подпомагаше още от самите темели на звука на "Стоунс" уникалното "щипкане" на струните от Кийт Ричардс, страхотната рок агресия на Рони Ууд и китарите им и ето как се получаваше магията, само дорисувана отгоре от Мик Джагър.

Чарли постигаше това с традиционната джаз (а не рок) постановка на лявата палка - traditional grip. Неслучайно огромна част от любителите на джаза днес се прекланят пред Уотс - нищо че уж "не блестеше" като виртуоз.

Почивай в мир, маестро!

P. S. Ето и една последна шегичка, съвсем отскоро: