Още две области в страната вече са в червената зона. Ямбол и Хасково минаха прага от 250 заразени на 100 000 души. Така вече 7 области в България са оцветени в червено, като броят им бързо се увеличава. На този фон въпреки приетия COVID план, здравното министерство се въздържа да приеме дори мерките, предвидени за жълто-оранжевата зона с намаляването на капацитета на работа на 30 на сто.

При сегашното разпространение прогнозите са, че утре в червената зона вероятно ще минат Пазарджик, Варна и София-град.

 

Ситуацията във Велико Търново се оказва притеснителна. 64 са новорегистрираните случаи на коронавирус в областта за последното денонощие. 206 души са настанени в болниците, където има готовност за разкриване на допълнителни легла. Отчетената заболеваемост на 14-дневна база е малко над 369 на 100 000 души. Според здравните власти, ако тази тенденция се запази, до няколко дни областта може да премине от червената към тъмночервената зона.

Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков обясни, че е препоръчано на кметовете на общини да вземат решение относно ограничаването или отменянето на мероприятия, които се организират от тях, съобщи БНТ.

От утре София удвоява екипите на Общинска полиция, които ще следят за носенето на маски в градския транспорт и на обществените места. Това съобщи кметицата Йорданка Фандъкова.

СДВР също ще помага в контрола, а от Столичния инспекторат ще проверяват за спазването на мерките в търговските вериги.