В пет града в страната - София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас започва организация за създаване на ваксинационни пунктове пред някои от големите магазини. Хората, които ще се имунизират, ще получат ваучери за пазаруване в магазина.

За подобен локален опит за стимулиране на ваксинацията съобщи в Бургас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Много е сложен въпросът с ваксинационната кампания", каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров за пореден път.

Пет области от днес са в червено

Пет са от днес областите в червената зона. Освен Бургас и Велико Търново със заболеваемост от над 250 на 100 хил. души вече са Търговище, Русе и Пловдив.

Това съобщи директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. Области в зелената зона вече няма. 

 
Колко бързо се променя към влошаване ситуацията с коронавируса в страната показва COVID картата на България. Според обобщените данни от Националния център по заразни и паразитни болести и са на база 14-дневната заболеваемост в страната към 22 август. областите, оцветени в червено са две, а Видин - е в зелено.
 
 

Ето и как изглеждаше COVID картата само преди седмица:

От началото на миналата седмица цялата страна е в оранжевата зона или във втора фаза, според COVID плана на здравното министерство. Оттам обаче засега не са въвели мерките, които се предвиждат в тази фаза, последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров от четвъртък напротив дава възможност на обектите да работят при 100 процента капацитет, ако всички служители и посетители са ваксинирани, преболедували или представят актуален отрицателен тест.

За да облекчат работата на болниците по време на четвъртата вълна, от здравното министерство предвиждат специален пакет за COVID зони в ДКЦ-тата и медицинските центрове у нас.

Кацаров: Част от прогнозите са, че вълната ще е по-лека

Въпреки данните и тревожната тенденция към днешна дата не се налага затягане на мерките на национално ниво, обяви здравният министър. Няма да се налагат и по-строги ограничения в столицата, но ще се засили контролът за спазване на съществуващите мерки.

Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще се направи на базата на експертните становища, които в МЗ се получават, добави той.

"Част от прогнозите на експертите са, че предстоящата COVID вълна ще бъде по-лека от предшестващите, като тази прогноза се опира на това, че 15-16 на сто от хората са със завършена ваксинация, а една немалка част от населението вече се е срещала с вируса", твърди Кацаров.

По думите му това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с предишните.

"Това на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза", е добавитой.

Мерките няма да се затягат, повече контрол

В Бургас, където в момента заболеваемостта на 14-дневна база е най-висока, мислеха, мислеха и решиха да не затягане на мерките. 

Новозаразените в областта за последното денонощие са 63-ма души, общо 4400 са активните случаи, а в болници са 141 души. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, пред БНТ. По негова заповед са увеличени леглата за лечение на COVID на 250. 10 лечебни заведения са разкрили легла за лечение на коронавирус.

Високата заболяемост се изчислява на половин милион население, а в региона населението е три пъти повече заради туристите. Д-р Паздеров изчисли, че 1/3 от хоспитализираните са или чужденци или хора с адресна регистрация извън регион Бургас. Той отбеляза, че всеки ден над 10 хиляди души пресичат границата на Малко Търново, летище Бургас и пристанище Бургас. Поне 300 от тях пристигат от червени зони и са карантинирани.

Проф. д-р Христо Бозов, управител на областния онкоцентър съобщи, че в болницата са разкрити 16 легла, като до момента са запълнени 15. Има готовност обаче за разкриване на още легла. Проф. Бозов каза още, че болните са неваксинирани, а лекарите и медицинският персонал вече са на предела на възможностите. Той призова всички, които не са ваксинирани, да го направят.

Областният оперативен щаб в Пловдив също се събра спешно заради увеличения брой болни от коронавирус. Пловдивска област се приближава до червената зона на заразени с COVID-19. За последните две седмици заболеваемостта е 227,9 на 100 000 души, сочат данните на РЗИ. Новите случаи от петък до неделя са 312. В цялата област активните случаи на болестта са 1489, под карантина са поставени 2638 души.

COVID леглата да нараснат до 800. И забрана на големите събори. Това решиха в Пловдив след заседанието.

"Вчера при мен дойде кметът на една община и постави въпроса, че при него се предвиждат различни събори в населени места - ние ще въведем категорична забрана за подобен вид събирания, защото на тези събори са страшно много хора, делта вариантът на коронавируса е характерен с много бързо разпространение“, заяви Ангел Стоев, областен управител на Пловдив, цитиран от БНТ.

Русе от днес също е в „червената зона“, но и там нови мерки не се предвиждат. Ще се заложи на силна ваксинационна кампания.

Училищата излизат в дистанционно обучение при 10 на сто заболели

 
Ще има промяна в COVID плана на просветното министерство - излизане в дистанционно обучение на училища ще е възможно при 10 на сто заболели, а не както беше първоначално заложено- при 15 на сто.
 
Това съобщи във вторник министър проф. Николай Денков след обсъждане на плана с Отрасловия съвет в образованието.
 
Всички ученици трябва да носят маски, след като заболеваемостта минава в жълтата зона - т.е. е над 100 на 100 хил. души (Такава е ситуацията сега в повечето области, но тя бързо се влошава).