Атентатори самоубийци от групировката Ислямска държава предизвикаха най-малко два взрива в подстъпите към летището на Кабул в четвъртък,  устройвайки кървава баня за цивилни и американски войници и прекъсвайки на практика западния въздушен мост  за афганистанците, които отчаяно се опитват да избягат от страната си, предаде Ройтерс.

 
Съобщенията за жертвите до 23 часа българско време варираха от над 70 (Си Ен Ен), 60 (Би Би Си) до 13 (Асошиейтед прес, Ройтерс, "Скай нюз"), а за ранените - от 30 (АП, Ройтерс) до 140 (Би Би Си). 
 
Часове по-късно Ислямска държава (Даеш) пое отговорността за нападението, предаде Си Ен Ен. 
 
Най-малко 11 американски морски пехотиници и един военен медик са загинали и поне още 15  са ранени, съобщи шефът на централното американско командване ген. Кенет Макензи с включване на живо по Си Ен Ен от Пентагона.  
 
Повече от пет часа след нападението нямаше и дума от президента на САЩ Джо Байдън. Очакваше се той да направи изявление в полунощ българско време в четвъртък, съобщи Си Ен Ен.
 
Междувременно в Кабул отекна трети взрив, за който нямаше веднага подробности, предадоха американски и френски медии. По-късно представители на американското централно командване и на талибаните съобщиха, че става дума за контролирани взривове, с които съюзническите войски са унищожили оборудване, което не са искали да оставят на летището в Кабул. 
 
В Афганистан остават още около 1 000 американци, след като САЩ са евакуирали над 104 000 души каза Макензи. Евакуацията ще продължи, добави той. Същото съобщи тази вечер британското правителство, след като премиерът Борис Джонсън свика извънредно заседание. Германия ще продължи да помага на хората, които искат да напуснат Афганистан, заяви канцлерката Ангела Меркел.
 
"Още не знаем всички подробности, но мишена на терористите са били хората, които са чакали пред входовете към летището, надявайки се да напуснат" страната, каза Меркел на пресконференция в Берлин. Тя категорично осъди нападенията.
 
Американското военно командване очаква атаките да продължат и е решено да им отговори, каза още Макензи. Той спомена за "крайно активни потоци от заплахи" към кабулското летище.  

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че експлозията, станала на един от трите входа към летището, е била част от "комплексна атака". Той каза също, че е имало поне още една експлозия в или близо до хотел "Барън", който се намира близо до този вход.

"Можем да потвърдим, че експлозията при входа "Аби" е резултат от комплексна атака, при която има известен брой убити и ранени американски и цивилни", написа Кърби в Туитър.

 

Местата на взривовете. Карта Туитър

На видео, разпространено от местната агенция "Ашвака", се виждат зловещи гледки на десетки разкъсани тела. Телевизия "Фокс" цитира местен преводач: 5-годишно момиченце умря в ръцете ми.

Не препоръчваме кадрите за хора със слаби нерви.

Талибаните осъдиха атаката и заявиха, че нямат нищо общо с нея, предаде Си Ен Ен. Тя обаче показа, че те не контролират изцяло положението в Афганистан, за което претендират, коментира телевизията.

Афганистански граждани разпространиха в туитър снимки, на които се вижда как местни жители изнасят ранени на колички за строителни материали. 

Рано тази сутрин източници от британското правителство, цитирани от европейски и американски медии, заявиха, че имат разузнавателна информация за готвен терористичен акт срещу летището.

Американското издание на "Политико" цитира източник от американското правителство, според който виновен за експлозията е атентатор-самоубиец от групировката Ислямска държава. 

Появиха се и любителски клипчета, запечатали самата експлозия:

Американски служители смятат, че зад днешното нападение срещу летището на Кабул стои групировката ИДИЛ-Хорасан, предаде по-рано Ройтерс, цитирайки източник, запознат с информация, предоставена днес на Конгреса на САЩ.

Друг американски източник, информиран за дейността на разузнавателните служби, каза, че атентатът носи "всички отличителни черти" на атаките на ИДИЛ- Хорасан, предаде агенцията, цитирана от БТА. ИДИЛ е съкращение от Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Български гражданин и неговото семейство бяха евакуирани от Афганистан и вече се намират на сигурно място в европейска държава на път за България, съобщи Министерството на външните работи. Евакуацията на четиримата души от Кабул е извършена от дирекция „Ситуационен център" на МВнР със съдействието на Европейската служба за външна дейност и няколко български посолства, с евакуационни полети на Белгия и Испания. Министерството на външните работи изрази своята благодарност към Белгия и Испания за оказаната подкрепа и споделена солидарност.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е загрижен за новините от Кабул и след отблизо ситуацията. "Моите мисли са със жертвите и техните семейства. Важно остава осигуряването на безопасен достъп до летището. Трябва да сме сигурни, че сегашната нестабилност няма да доведе до връщане на тероризма", пише той в туитър.

Първата реакция от България е на зам.-председателя на външната комисия в НС Екатерина Захариева: "Ужасни новини за терористична атака на летището до Кабул срещу хора, които са отчаяни да напуснат страната."

Външният министър Светлан Стоев също туитна, че е шокиран: