Изненадващо признание направи днес президентът Румен Радев - на фона на масовия отказ на българите да се имунизират, въпреки че сме на прага на нова четвърта вълна на коронавируса.

"Аз самият съм ваксиниран" - обяви държавният глава пред журналисти в Рудозем.

А е изненада, защото още със старта на имунизационния процес у нас държавният глава не даде личен пример. "Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора", заяви той през декември 2020 г.

Към онзи момент се визираха възрастните хора, които според имунизационния план на тогавашните власти бяха буквално "на опашката" за препаратите, въпреки че са сред най-рисковите групи за тежко протичане на COVID-19.

Кога се е имунизирал държавният глава - не стана ясно. Но пък днес той коментира и агитационната кампания.

"Но ако говорим за агитация и призив за ваксиниране - трябва да се води от специалистите. Аз очаквам българското лекарско съсловие да излезе с единно становище. Да чуем ясен призив за ваксинирането на българските граждани", заяви Радев.

С днешното признание на Радев вече и двамата държавни лидери, които отказваха да се ваксинират, може да се каже, че са допринесли за агитацията сред колебаещите се. Бившият премиер - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, също дълго време отказваше инжекцията. "Щом ми дойде ред, се ваксинирам", заявяваше и той през декември миналата година. После обаче се разболя от коронавирус, а преди около месец все пак реши да си постави първата инжекция. Въпреки че, както се изрази, имал толкова много антитела, че тялото му щяло да "бушува". И се ваксинира - разбира се, излъчвано на живо в профила му във фейсбук, водейки и други късно пристъпили към имунизация кадри на ГЕРБ.

Признание, че е имунизиран направи снощи и лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов. Макар партията му да "се заиграва" с антиваксърите, което водачът й, разбира се, не потвърди.

Иначе днес президентът за пореден път повтори, че актуализацията на бюджета за 2021 г. е ключова и за справянето с новата вълна на пандемията от коронавирус, в чието начало сме. 

"Най-важното е да се укрепи здравната система, така, че всеки българин, който се нуждае от преглед, има нужда от болница, да го получи. Смятам, че служебното правителство работи много добре в тази посока. Тези допълнителни ваксини (които трябва да бъдат платени - б.р.) са по сключени предварителни договори от предишното правителство, който е международен и трябва да се спазва", каза още Радев.