Книгата "Компетенцията на Народното събрание", за която в момента тече проверка за плагиатство, изведнъж осъмна с 80 страници по-малко в сайта на издателството "Нова звезда".

Изданието е дело на бившият кандидат-министър на "Има такъв народ" Петър Илиев, а приблизително толкова страници от труда му от 2015 г. приличат прекомерно много на трудове на колежката му в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" д-р Наталия Киселова.

Както Клуб Z първи съобщи, Петър Илиев доскоро криеше съществуването на своята трета книга, тя липсва от Националната библиотека, въпреки законовите изисквания да бъде депозирана там и бройки от нея са изтеглени от всички юридически библиотеки в страната. Въпреки това анонимната група на студенти юристи "Правна лудост", а по-късно и "Дневник" откриха копие на изданието и потвърдиха с извадки приликите не само с книгата на Киселова (печат на нейната дисертация от 2008 г.), но дори и с други статии на доцентката от катедра "Конституционноправни науки".

Книгата на Илиев е 698 страници

Това поне пишеше на сайта на издателството "Нова звезда" до преди две седмици, както може ясно да се види в архива на сайта.

Сега обаче е налице друга бройка страници - 618. 

 

Реалният брой страници на изданието от 2015 г. е именно 698 страници - със задната корица, или 697 печатни страници. Това се потвърждава и от сайта на Националния институт по правосъдие, както и сайта на американската Библиотека на Конгреса.

В добавка, на сайта на Библиотеката на Конгреса е публикувано и цялото съдържание на изданието. То ясно посочва, че книгата не е 618 страници, защото библиографията започва от страница 657-ма. Съдържанието на книгата - също с над 618 страници - може да се намери и на сайта на Варненския свободен университет.

От "Правна лудост" потвърдиха, че в изданието им последната страница е 697-ма, и изпратиха кадър от нея:

"Нова звезда": Авторът поиска да оправим грешката

От издателство "Нова звезда" първоначално отказаха да коментират. После признаха, че авторът е поискал да се поправи "грешката".

"Имам бройка пред мен, 618 страници е", заяви служителка на издателството.

Това било издание от 2015 г., не нов печат, твърди тя. На въпрос след като имат бройки (такива не са налице и не могат да се купят от сайта им), дали можем да закупим една, тя отсече:

"Не, имаме само една, тя е за депозиране в Националната библиотека."

Депозирането е задължително по закон, но бройки от оригиналното издание липсват от Националната библиотека. Кога новото издание ще се появи там не е ясно - от "Нова звезда" обясниха, че депозират книги, когато се съберат повече издания, и че вероятно ще стане през септември. Не е ясно и защо се депозира книга, излязла преди 6 години.

Това означава, че след месец единствената официална бройка на книгата ще бъде новата версия от 618 страници.

В момента тече проверка на Етичната комисия на Софийския университет за плагиатство срещу Петър Илиев, който е главен асистент и адвокат. Ако плагиатство бъде доказано, той ще загуби работата си, няма да може да се развива в академичните среди и вероятно ще загуби адвокатските си права.