Трите сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев, преподавател в Юридическия факултет и номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи от "Има такъв народ", са допустими. Това са решили зам.-ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Николай Витанов, юрист от правния отдел и специалист "Човешки ресурси" във висшето учебно заведение, съобщи Лекс.бг.

И трите сигнала бяха дело на студенти, не на преподаватели в най-елитния български университет, въпреки данните, че те са знаели за казуса от години.

С това процедурата за установяване на плагиатство започва по същество. Обвинението срещу Илиев е, че е плагиатствал десетки страници от дисертацията, издадена впоследствие и в книгата "Парламентарен контрол", на своята старша колежка в университета доц. д-р Наталия Киселова, копирани с малки промени в книгата му "Компетенцията на Народното събрание".

Както Клуб Z първи съобщи, Петър Илиев доскоро криеше съществуването на своята трета книга, тя липсва от Народната библиотека, въпреки законовите изисквания да бъде депозирана там, и бройки от нея са изтеглени от всички юридически библиотеки в страната. Въпреки това анонимната група на студенти юристи "Правна лудост", а по-късно и "Дневник" откриха копие на изданието и потвърдиха с извадки приликите не само с книгата на Киселова (печат на нейната дисертация от 2008 г.), но дори и с други статии на доцентката от кадетра "Конституционноправни науки".

Сега Етичната комисия на университета ще трябва да установи дали е налице плагиатство. Ако това се потвърди, Илиев ще бъде уволнен от СУ, няма никога да може да се изкачва в академичните среди, а вероятно ще загуби и адвокатските си права.

Доц. Киселова след дълго мълчание потвърди преди дни, че още при излизането на неговата книга през 2015 г. се е опитала да реши проблема вътре в катедрата - но Илиев е отказал. Тя е била притисната от колеги да остави въпроса настрана. Не се е опитала да защити авторското си право и по съдебен път, тъй като е очаквала минимална присъда.

От "Има такъв народ" бурно защитиха своя кандидат-вицепремиер и министър, като изтъкнаха, че давността за наказателно преследване е изтекла. Давност за академично преследване обаче няма.