Кратка и ясна - около 5 минути - бе днешната среща между БСП като носител на третия мандат и "Има такъв народ" за евентуална подкрепа. Очаквано, хората на Слави Трифонов заявиха, че няма да гласуват за кабинет на левицата.

Трябва да гарантираме сигурността на държавата, нека ясно се знае позицията ви, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в началото на срещата и им благодари за отзоваването на поканата. Тошко Йорданов от ИТН не пропусна да употреби това за атака срещу "Демократична България".

"Разбира се, че ще дойдем на поканата, това е нормалното политическо поведенеие, а не да не дойдем", отбеляза той, визирайки вчерашния отказ на ДБ.

Той подчерта, че позицията на ИТН не се е променила - след като техният кабинет не бе подкрепен от т.нар. партии на протеста, те няма да подкрепят друг.

"Извървяхме целия път, в който всички партии и вашата не ни подкрепиха", отбеляза той. "Както тогава заявихме, това ще даде възможност на ГЕРБ и ДПС да са щастливи, а Гешев да си бъде Гешев без орязани правомощия. От вас зависи дали ще оставим този парламент да поживее още седмица, за да направим нещо за правомощията на Гешев."

И конкретизира - премахването на охраната му от НСО и отнемане на контрола на главния прокурор върху Бюрото за защита на свидетели, превърнало се в негова лична гвардия (всъщност до момента това са два от законопроектите за "реформа в прокуратурата" - Бюрото да бъде отнето и пратено към МП, както и от списъка с охранявани лица от НСО да бъдат извадени Гешев, президентшата и др., б.р.) 

"Колеги, нямаме какво ново да ви кажем, освен че няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат", обобщи Йорданов.

Важно е да се приемат някои неща, отбеляза Нинова, но това е "кърпене", не реална реформа. 

"Добре, стигаме до съгласие, маха се НСО, маха се Бюрото, но господин главният прокурор си остава. Трябваше да променим много повече неща. Уви, сега това ще се отложи с няколко месеца", заяви БСП лидерката.

Тошко Йорданов не пропусна възможността за последна реплика:

"Защо няма да се случи другото - това е отговорността на всички, които не подкрепиха кабинета на ИТН. Особено две други партии, които твърдяха, че са партии на протеста. Особено един от лидерите, който сутрин говори едно, следобед друго, в два часа през нощта трето, а на сутринта четвърто."