Концесионерът на Летище София - консорциумът "СофКънект", предлага запазване на летищните такси и през следващата 2022 г. Новината идва на фона на обявеното вече намаляване на таксите за последните три месеца на тази година. Идеята е да се подкрепи авиоиндустрията, която продължава да изпитва затруднения поради пандемията от коронавирус. 

Предстои обсъждане и съгласуване на предложението с Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". 

Ако идеята бъде окончателно приета, то това би означавало, че столичният аеропорт ще остане с най-ниските летищни такси в Източна Европа и със сигурност с едни от най-ниските в цяла Европа. 

Главният изпълнителен директор на дружеството Хесус Кабайеро обяви, че оператортът на Летище София ще продължава да търси най-добрите възможности, които да предложи на авиокомпаниите, за да поддържат те ниски оперативни разходи. 

Фактите сочат, че слабият поток и ниските такси ще донесат финансова загуба на консорциума от 31 млн. евро, но те ще бъдат поети от концесионера.

"Нашият акционер се съгласи да покрие прогнозния дефицит за 2022 г. Надяваме се, че ще успеем да се споразумеем с авиокомпаниите и с Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ за механизъм, който да позволи на „СОФ Кънект“ плавно да възстанови дългосрочно финансовия дефицит, за да се изпълни предвиденият инвестиционен план за летището. Това ще балансира ефекта върху бъдещите летищни такси и няма да увеличи финансовата тежест за нашите клиенти."

"СофКънект" твърди, че ще предложи и различни насърчителни отстъпки за клиентите си, които ще носят повече възможности за пътуващите.

Например: всички авиокомпании, които през 2022 г. достигнат поне 70% от броя на полетите, реализирани през 2019 г., ще имат право на отстъпка от такса кацане.

Най-високата отстъпка от 15% ще бъде за тези, които достигнат или надхвърлят 90% от самолетния си трафик през 2019 г.

Освен това се предлага и 99% по-малко от таксата за кацане за междуконтиненталните полети; отстъпка от таксите за паркиране за базирани превозвачи; отстъпки от пътническите такси за трансферни пътници и други.