Главният път от София до Самоков и най-близкия рилски курорт - Боровец, отдавна е до ниво "фрезован", но неположен асфалт, а огромният трафик едва крета.

Това сигнализираха читатели на Клуб Z, а и бТВ показа в репортаж тази сутрин.

Според медията пътят София-Самоков не е основно ремонтиран повече от 30 г. (всъщност последният пълен ремонт бе по "царско" време и съвпадна със сватбата на Калина Сакскобургготска, но той обхвана само отсечката Самоков - Боровец, б.р.).

Така през май започва дългочакан ремонт на 18 км от трасето. Част от старата настилка даже е премахната, но... техниката си тръгва. Сега местните се притесняват, че лятото си отива, а лошото време ще направят трасето невъзможно за преминаване.

„В Пасарел, където живеем, няма лекар, няма аптека, работим в София, имаме малки деца. По два пъти на ден го минаваме. И си чупим колите, разбира се“, казва пред бТВ един от шофьорите.

Започнатият, но изоставен ремонт започва от стената на язовир „Искър“ и стига до Кокаляне.

От телевизията се свързват с фирмата, която поддържа и ремонтира пътя, но оттам отказват интервю. Аргументът им е забележителен - обаждали са им се много пъти:

„Знаем за хората. На вас, ако са ви се обаждали 5 пъти, на нас са ни се обаждали 500 пъти. В АПИ трябва да питате. Не можем ние да кажем АПИ кога ще намери пари“, посочват от дружеството-изпълнител.

Явно обаче местните нещо не са разбрали - от Агенция „Пътна инфраструктура“ отговарят писмено на бТВ, като заявяват, че ремонтът на пътя не е спирал. Все пак допълват, че разглеждат възможност за намаляване с 300-400 млн. лв. на парите за "възложени и необезпечени" ремонти (явно се има предвид общо за страната, б.р.).

Въпреки това, вчера все пак заявили пред медията, че от днес ремонтът щял да продължи.