“Песимист съм за връщането на тези суми. Те са раздадени авансово, за да може бързо да се усвоят от кухите дружества. По-важното е да има разследване за това, което се е случило в “Автомагистрали” и никога да не се повтаря, защото това е грандиозна корупция”.

Това коментира кандидатът за депутат от “Демократична България” Ивайло Мирчев в предаването “Алтернативата” по TV1 във връзка с раздадените от държавното дружество “Автомагистрали” стотици милиони левове авансови плащания към подизпълнители без обществени поръчки.

Попитан кой стои зад схемата “Автомагистрали”, Мирчев каза, че е трудно да се представят доказателства, но “с висока степен на сигурност можем да кажем, че в цялото това нещо са замесени хора като Мирински (формалния собственик на “Водстрой 98” Иван Мирински - б.р.) и Доган”. Посочи, че фирмите подизпълнители не искат да говорят от страх.

“Тези хорица в “Автомагистрали” и АПИ, които са си сложили главата в торбата и обслужват Буци от горе, ще трябва да разберат, че сега ще трябва да носят отговорност и никой няма да им прости това. Става въпрос за милиарди от българските данъкоплатци, които можеха да отидат за нещо много по-смислено, отколкото да пълнят джобовете на една шайка”, коментира той.

По думите на Мирчев една магистрала се строи с около 50-60%, в най-добрия случай със 70% от отпуснатите за изграждането ѝ средства. Останалото потъва в посредници, които може да са и 3-4 фирми, докато се стигне до реалния строител. “Казано по друг начин, магистрала, за която е даден един милиард лева, поне 300 млн. лв. изтичат като подкупи - за политици, висши чиновници и г-н Борисов, който да напълни чекмеджетата. Трябва да се пълнят тези чекмеджета”, каза той.

“Всички искаме да има автомагистрала “Хемус”. Проблемът не е дали да я има, или не, а тя да бъде построена за реалната сума и тя не е повече от 2 млрд лева. За останалата сума може да се построи магистрала “Черно море”, каза още Мирчев.

На въпрос за съдбата на Националната детска болница, Мирчев заяви, че това е най-жалкият управленски провал на ГЕРБ. Посочи, че става дума за няколко милиона лева и “това е престъплението, което не трябва да им бъде простено”.

“Както се казва, това е рестото на Бойко или на някой друг от неговите котараци от "Виваком". Можеха с тези пари да отидат и да ги дадат за една детска болница. Един от нашите приоритети е по най-бързия възможен начин да започне строителство на детска болница и да изтрием този срам за обществото и политическата ни класа, ако въобще можем да говорим за някаква класа, защото тук става въпрос за деца”, заяви Мирчев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ