"Няма спешна нужда от прилагане на бустерна дози от ваксините срещу COVID-19 на напълно ваксинирани лица от населението."

Това се казва в оповестения днес техническия доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC).

Някои страни започнаха вече да прилагат трета доза от ваксината срещу COVID. 

Според становището на Световната здравна организация подобна необходимост обаче няма, още повече на фона на сериозния процент от световното население, който остава все така без достъп до ваксини.

"При хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация", се казва още в позицията на ЕCDC.

Приоритет е пълното ваксиниране на максимално голям брой хора в ЕС, смятат от здравната организация.

 

Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата, показват, че всички разрешени ваксини в ЕС в момента осигуряват много добра защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС над 18 години все още не е напълно ваксиниран.

"При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация. В допълнение към усилията по провеждане на ваксинацията от решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо COVID-19 заболяване. Важно е да се прави разлика между бустерна дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система", се уточнява в доклада.

Българските власти очакват становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Преди дни директорът на българската лекарствена агенция Богдан Кирилов предположи, че вероятно препоръката ще е бустерната доза да се прилага при хора с компрометиран имунитет, трансплантирани, възрастни с множество заболявания.