Тази вечер в 21:45 часа България се изправя срещу европейския шампион Италия в сблъсък от световните квалификации в група "С" в мач на честта.

"Лъвовете" не стартираха добре квалификациите за финалите на Световното първенство, като загубиха първите си три мача - два пъти срещу Швейцария и веднъж срещу Италия на стадион "Васил Левски". Единствената ни точка се дължи на нулевото равенство със Северна Ирландия като гост.

Срещата ще се проведе във Флоренция на стадион “Артемио Франки”. Точно там преди повече от 55 години години България побеждава Белгия с 2:1 в баража за Световното първенство в Англия, като двата гола за "лъвовете" реализира Георги Аспарухов-Гунди. 

България vs. Италия

Българите ще са първият отбор, който ще се изправи срещу "Скуадра адзура", след като тимът на Роберто Манчини спечели Евро 2020 преди почти два месеца. Ясен Петров вече изяви готовност, но все още не е ясно дали националите ще направят шпалир на шампионите.

Шансовете на България за положителен резултат не са особено високи. "Скуадра адзура" пък е в серия от 15 поредни победи и общо 34 мача без загуба на сметката си. Ако не допуснат загуба, италианците ще изравнят рекорда на Испания от 35 поредни мача без загуба. Така че за европейските шампиони има предостатъчно стимули да не подценят мача срещу "лъвовете".

На съвсем другия полюс последната победа на България в официален мач е от ноември 2019 г., когато надигра много по-класния тим на Чехия. Оттогава досега националите са изиграли 15 мача, от които има само един спечелен - срещу Гибралтар. 

Исторически погледнато Италия е един от най-неблагоприятните съперници на България във футбола. От общо 20 официални мача между двата отбора, "лъвовете" имат 2 победи, допуснали са 11 загуби, а 7 срещу са завършили наравно.

Какво казаха селекционерите

Роберто Манчини обяви, че няма да прави големи промени в състава, с който игра на финала срещу Англия на "Уембли". Това е поредно доказателство, че селекционерът на "Скуадра адзура" гледа сериозно на мача срещу България. Победата за италианците е важна, защото при различен резултат ще оставят възможност на Швейцария да ги задмине. 

"Утре трябва да направим това, което знаем и умеем. Залогът вече ще бъде много голям и няма място да разсейвания. Имам подбор от 33 футболисти, всички са добре. Срещу България отборът няма да се отклони много от този, който беше на финала в Лондон. Играчите са в добра кондиция, проблемът на първия мач е максималната концентрация. Ясно е, че с Швейцария ще имаме директен сблъсък за първото място, но проблемът сега е първият мач с България. Мечтата ни е да спечелим световната титла, но това е цел от последните три години. Първо обаче трябва да се борим, за да се класираме и след това ще мислим, как да го спечелим. Има 14 месеца до Мондиал 2022, което не е много време, но сега да мислим за трите мача. Николо Дзаниоло? Той е добре, като всички останали. Сега да видим… Настроението е същото, нищо не се е променило след европейската титла. Във футбола винаги идва време за загуба, но се надяваме, че тя ще дойде за нас след 2022 година", заяви Манчини.

Ясен Петров има въпросителни около стартовия състав. Вратар най-вероятно ще бъде някои измежду Николай Михайлов или Георги Георгиев. В отбрана почти сигурно ще застанат Валентин Антов, Петко Христов и Антон Недялков, като спорната позиция ще е за десния защитник, където изборът е измежду Иван Турицов или Андреа Христов.

В халфовата линия също има много неизвестни, като единственият сигурен титуляр ще е капитанът Георги Костадинов. Атака на "лъвовете" ще бъда оформена от двете крила Кирил Десподов и Георги Йомов, а в центърът на нападението ще бъде Атанас Илиев.

На вчерашната пресконференция българският селекционер посочи, че основната цел на "лъвовете" ще бъде да "откраднат" духа на италианците.

"Каквито и трудности да имаме, трябва да се справим. Да, имаме трудности, но сме наясно със състава. Да се надяваме, че утре нашият отбор ще се представи добре. На всички ни е ясно, че правим подмладяване на състава, това ни е трети лагер заедно. До този момент играхме срещу много силни отбори, може би това е една от най-тежките групи, даже ни се падна европейският шампион, играхме срещу световния шампион, което е добре за нас. Само в такива мачове можем да израстваме. (...) Те имат страхотен колектив със силен дух, не искам да изпадам в подробности. Опитваме се да "откраднем" това от Италия - да направим такъв отборен дух, трябва да сме добър колектив".