Ирландската Комисия за защита на личните данни за пореден път удари интернет гигант със солена глоба - този път чат-приложението WhatsApp.

Компанията, собственост на Facebook, ще трябва да плати рекордните 225 милиона евро за нарушаване на правилата за защита на данни и допускане на пробиви до личните данни на потребителите.

Дъщерната фирма на Зукърбърг естествено ще обжалва решението. Според тях глобата не отговаря на нарушенията им.

Комисията за защита на данните всъщност действа като водещ регулатор на WhatsApp за Европа. Преди 3 години ирландците започнаха проверка на приложението - дали съвпада с приетите тогава нови регулации за защита на данните в ЕС, станали известни като GDPR.

Комисията неколкократно установява нарушения на GDPR и изпраща препоръки на WhatsApp за отстраняването им. Както е практика на интернет гигантите, екипът на приложението игнорира голяма част от тях. Особен проблем е липсата на прозрачност за обмяната на данни между WhatsApp и други приложения на Facebook - едноименната социална мрежа, Instagram и други уеб услуги.

През декември 2020-та Комисията изпраща резултатите от своето разследване на 40 регулатора в Европа - и предлага много по-малка глоба, "едва" 50 млн. евро. Ирландската комисия в крайна сметка препраща случая към Европейския борд за защита на данните. Той потвърждава решението на ирландците, но и одобрява преработена оценка на щетите, което е довело до ръста на глобата до 225 млн. евро.

Това е най-голямата глоба срещу приложение в историята, но не и най-голямата срещу интернет гигант - това лято в Люксембург бе присъдена глоба от 746 млн. евро срещу Amazon.