Кметът на Царево Георги Лапчев се видя принуден да издаде заповед, с която се спира строителството в популярното като туристическа дестинация село Синеморец, обект на множество инвеститорски апетити, уважавани досега от местната власт. А се видя принуден заради неуредения въпрос с това къде се изливат фекалните води на селото (т.е. в морето) - след изрична заповед в тази посока на националния строителен контрол. Забраната ще бъде вдигната едва след като се реши проблемът.

Заповедта на Лапчев е с дата 3 септември. Изключение се допуска само за неотложни аварийно-ремонтни и геозащитни мерки по отношение на обществената инфраструктура, както и за обекти по отношение на отвеждането на отпадъчните води.

Както Клуб Z писа, в средата на август ДНСК наложи забрана за строителство в спорното именно заради бетонирането село. Основанието за забраната бе проблемът с колектора за отходни води, който както е известно, е незаконен. Тръбата обаче от 13 години излива нечистотиите в морето. От това време (2008 г.) датира и заповедта на строителния контрол за премахването й, нещо, което Община Царево не е направила и е глобявана всяка година от екоминистерството.

Заповед. Е-и?

През 2008-а РДНСК в Бургас издава заповед за забрана за използвне на колектора, отвеждащ битовите и фекалните води на селото в залива "Св. Яни" - между плажа при устието на река Велека и централния плаж на Синеморец - "Бутамята". Заповедта на строителния контрол е потвърдена и от Върховния административен съд. ДНСК издава заповед за премахване (октомври 2008 г.).

Въпросният колектор пък е част от започналото през 2001 г. изграждане на експериментален пречиствателен модул, като според ДНСК разрешителното за строителство на главния архитект на община Царево е издадено тогава без съставяне на задължителните актове и протоколи, без надзор. Съоръжението за пречистване е построено и през 2008-а все пак е предадено на ВиК.

В резултат - 13 години по-късно въпросният експериментален модул все още не е пуснат в експлоатация, като не е известно местната власт да е направила постъпки за това. Работи обаче фекалната тръба, без никакво пречистване и това е публична тайна за жителите и гостите на Синеморец. За тези години общината е била глобявана от екоинспекцията - сумарно - с 20 000 лв.

Около сагата "ПОСВ на Синеморец" се разшумя отново след сигнал от гражданин до ДНСК, препратен от строителния контрол и до екоминистерството. Със случая вече се занимава и прокуратурата, макар на практика държавните органи да са издали заповед за премахването на колектора много отдавна. Но пък ако това стане, в действителност, няма къде да се отвеждат отходните води. 

Пречиствателните съоръжения са по програмата ПУДООС (към екоминистерството) - т.е. с пари от държвата. Те са в Синеморец и в село Варвара, като и двете не работят.

Според кмета трети мандат Георги Лапчев (ГЕРБ) общината се намирала в Параграф 22 заради санкциите от Министерство на околната среда и водите, защото "тези, от които зависи да се случи нещо, ни наказват защо не се е случило".

Версията на кмета е, че не общината, а държавата трябва да даде пари за пречиствателната станция, защото сумата от 10-15 милиона лева била непосилна за местната власт, а Синеморец на практика има 100-200 постоянни жители и не може да кандидатства за европри. Забравя обаче да спомене плановете на община Царево да строи в града зала и ледена пързалка с прогнозна стойност 8 милиона лева.

Проблем за Лапчев е и ПП "Странджа". Администрацията си била направила проект за ПОСВ, но имало и "тежести", тъй като Синеморец се намира в природен парк и площадката, в която трябва да бъде изградена станцията, трябва да бъде изключена от парка. Което не е пък проблем за местната власт, дала за последно зелена светлина за 32 потенциални строежа само в местността Поляните. Нито за хотела-фантом при "Бутамята". Нито за вилата на столичен архитект при скалното образувание Корабите и мн. др. Т.е. в границите на парка и в Натура 2000. 

Допълнителен, но не и маловажен щрих в сагата е и липсата на Общ устройствен план на общината, който би трябвало и да определи място за ПОСВ на Синеморец. Такъв пак бе представен и пак се сдоби с множество отрицателни становища, най-вече заради предвиденото мащабно застрояване в ПП "Странджа" и измислени плажове и бе временно замразен. Що се отнася до Синеморец, за селото бе предвидено около 50 на сто допълнително урбанизиране. Без да е ясно къде ще отидат отпадните води.