Презглава, с недомлъвки и оглушки, загубени в комуникацията, съмнително законно. Ето как три вили в местността "Поляните" в царевското село Синеморец са се превърнали в хотелски СПА комплекс, чието доизграждане течеше през пролетта - преди влизането в сила на строителната забрана за летния туристически сезон. В тази история са замесени община Царево и спорната от години бургаска екоинспекция. А вече и прокуратурата.

Спящи мастодонти

Мястото на строителната площадка е хълмът над плаж "Бутамята", първа линия, на по-малко от 100 метра от морския бряг. Борислав Борисов и други активисти от групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" решават да направят проверка на градежа и изпращат запитване до РИОСВ-Бургас по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), както и до община Царево. 

От отговора на екоинспекцията се разбира, че през далечната 2004 г. тя е одобрила изграждането на три вилни сгради в този имот без извършване на процедура по ОВОС (защото не била необходима). В него няма данни за параметрите на строежите.

На основание на нейното становище обаче през 2007 г., главният архитект на община Царево издава две разрешителни за строеж. Но те вече са за "Апартаментен хотел - Блок 1 и Блок 2", не за три вили. Ще се строи СПА център с РЗП от близо 10 000 кв.м., сочат публичните регистри.

А в задачата се пита кога се е променило инвестиционното намерение от вили на хотел и било ли е съгласувано то с екоинспекцията? Отговорът не е съвсем еднозначен.

Игнорирайки дадените указания...

Гражданските активисти изпращат ново искане по ЗДОИ до РИОСВ-Бургас, като изрично настояват да получат всички административни актове относно имота и предвижданията в него, тъй като видимо липсват съответните екооценки за въпросния строеж. Междувременно по стар маниер след като получи запитване по ЗДОИ, община Царево е разрешила достъп до документите - но който е поискал да ги види, ще трябва да направии това на място, без право да копира. Т.е. само може да ги разгледа. Така че "четенето" тепърва предстои.

От отговора на РИОСВ обаче става ясно, че някъде нещо се е "скъсало" в комуникацията инвеститор-община-екоинспекция, защото... "игнорирайки дадените указания" администрацията в Царево е издала разрешения за строеж за двата хотелски блока. 

Указанията на екоинспекцията са от октомври 2007 г., разпратени са до всички общини, които попадат в обхвата й, и касаят необходимостта от прилагането на оценка за съвместимост на всички планове, инвестиционни проекти и пр. - стари и нови, във връзка с последните тогава изменения в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

"Игнорирайки дадените указания, община Царево издава разрешения за строеж на 7 декември 2007 г. за обект "Апартаментен хотел - Блок 1" и за обект "Апартаментен хотел - Блок 2 (...)", четем в отговора на РИОСВ-Бургас до гражданските активисти, с който Клуб Z разполага.

По-нататък става ясно, че "в архива на РИОСВ-Бургас не се открива документация за уведомяване на компетентния орган, не е предвидена процедура за промяна на инвестиционното предложение от "Изграждане на вилни сгради - 3 бр." на "Апартаментен хотел - Блок 1" и "Апартаментен хотел - Блок 2".

Или в заключение:

"Не е проведена процедура по реда на чл. 31 от ЗБР (оценка за съвместимост) за промяна на инвестиционното предложение от "Изграждане на вилни сгради - 3 бр." на "Апартаментен хотел - Блок 1" и "Апартаментен хотел - Блок 2".

Обаче комуникация все пак е имало

А строителната площадка е открита на 27 декември 2007 г. - веднага след издаването на разрешителните за строеж и два месеца след получаването на указанията от РИОСВ.

От отговора на екоинспекцията обаче става ясно още нещо - че все пак е текла комуникация между инвеститора и РИОСВ - през 2013 г. Тоест, РИОСВ би следвало тогава да е била наясно, че на мястото се строи хотел. Документална следа от тази комуникация обаче или няма, или не е предоставена на гражданите по ЗДОИ, макар да са изискали всичката налична такава за обекта.

Та, през август 2013 г. възложителят "Аполония плюс" ЕООД (собственост на руския гражданин Александър Поправко) е зявил "промяна по време на строителството, свързана с фасадни промени, изменение на конфигурацията на централното тяло, изграждане на СПА център с покрит басейн и други вътрешни промени". 

В отговор през септември същата година екоинспекцията уведомява инвеститора, че въпросните заявени промени не попадат в обхвата на закона и екооценки не са необходими. От РИОСВ отчитат тогава и, че обектът се намира в "Натура 2000" - "Защитена зона Странджа - за опазване на дивите птици", но "отчитайки местоположението и характера на предложението е преценено, че при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитената зона".

Да влезе прокуратурата. Отново...

Отговорът на РИОСВ по ЗДОИ завършва с това, че предвид установеното несъответствие в издаденото разрешение за строеж и одобрението на екоинспекцията от 2004 г. за трите вили, на място е била изпратена проверка. Това се е случило на 2 юли тази година. 

"РИОСВ-Бургас предприема действия по сезиране на компетентните органи", четем.

Допълва се още, че дейностите в местността "Поляните" са обект на проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) и хотелският комплекс, започнал като три вили, също е част от нея.

Визираната проверка бе разпоредена от ВАП след скандала с предвижданията за местността - когато стана ясно, че община Царево е дала зелена светлина за 32 потенциални строежа. Стигна се до абсурда и прокуратурата да проверява... прокуратурата относно нейни действия по изграждането на вилата на столичен архитект, която е пред завършване.

Въпросните проверки си текат от миналата година, а резултатът от тях е мистерия за обществеността.