Европейската комисия поиска от Съда на Европейския съюз (СЕС) да наложи финансови глоби на Полша.

Така трябва да бъде гарантирано, че Варшава ще изпълни наложената от Съда временна мярка от 14 юли, свързана с функционирането на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд. ЕК настоява Съдът да наложи на Полша всекидневна глоба. Тя трябва да бъде плащана, докато наложените от СЕС мерки не бъдат изцяло спазвани.

Отделно Комисията реши да изпрати официално уведомително писмо до Полша за това, че не предприема необходимите мерки за пълното спазване на решението на Съда на ЕС от 15 юли 2021 г. Според него дисциплиниращият режим срещу полските съдии е несъвместим с европейското законодателство.

На 20 юли ЕК изпрати на Полша писма във връзка с двата случая с искане властите в страната да съобщят какви мерки предприемат във връзка с двете решения. Варшава отговори на 16 август.

По временните мерки ЕК установи, че полските власти са започнали дисциплинарно разследване срещу съдия,приложил указа на СЕС от 14 юли. Освен това Дисиплинарната камара продължава да действа.

По втория случай Косимисията смята, че Варшава не прилага решението на Съда от 15 юли. Полша е информирала за решението си да разпусне Дисциплинарната камара в този й вид, без обаче да даде подробности. Освен това председателят на Камарата продължава да назначава първоинстанционни дисциплинарни съдилища да гледат дисциплинарни дела на обикновени съдии.

„Съдебните системи в целия Европейски съюз трябва да бъдат независими и прозрачни. Правата на гражданите на ЕС трябва да бъдат гарантирани еднакво, независимо къде в Съюза живеят те“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Неподчинението на Полша е причина Комисията да предприеме днес действията си като пазител на Договорите на ЕС, изтъкна еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.