Вечният бунтар (и кандидат за различни постове) - следовател Бойко Атанасов, днес пожела "успех" на членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Въпреки че всъщност той се изправи пред тях като кандидат, а те бяха изпитващите за поста на европейски делегиран прокурор. Това му е за втори път, миналия път на 10 февруари Атанасов не получи нито един глас.

Затова той всъщност иронично им пожела успех - дано да пратят достойни български представители, тъй като напомни, че "на първата процедура така или иначе не се случи изцяло изборът ви. Поради което сега отново се виждаме с вас".(Европейската прокуратура отхвърли 6 от предложените от Прокурорската колегия на ВСС 10 кандидати).

Днес Атанасов обвиняваше членовете на ВСС поединично и колективно - че са най-слабият орган, минимум 5 пъти спомена името на Бойко Борисов - че са приятели с главния прокурор и че го е пуснал "да си живее" в държавната резиденция, 2-3 пъти намеси Делян Пеевски, както и се върна към Сотир Цацаров, чиято "сянка още седи дълбоко" и дори говори за ЦУМ-гейт.

Понеже прокурорите в колегията бяха доста пасивни и почти нищо не го питаха - споменатите горе монолози станаха основно в отговор на въпроси, които му е изпратило движение "Боец". Сред тях повечето бяха такива, които не е ясно какво отношение имат към кандидатстването за европейски делегиран прокурор, като например: "Как оценявате мандата на Сотир Цацаров?".

Днес преди старта на участието на Бойко Атанасов (което традиционно може да се нарече запомнящо се, б.а.) Иван Гешев се изключи от видеиоконференцията и остави Светлана Бошнакова да води.

Това очевидно предизвика недоволство у кандидата, който ирончно отбеляза, че Гешев сигурно има тежки ангажименти и съжали, че не участвал "за да стане - така - една интересна беседа".

Иначе Атанасов отправи обвинение, че и пърия път процедурата пред ВСС е била нелегитимна и днес е нелигитимна също. Понеже не каза много ясно защо, на уточняващ въпрос отговори, че главният прокурор подканял кандидатите да не отговарят на въпросите на НПО (всъщност регламентът е, че те могат да им отговорят писмено или устно, ако желаят, или изобщо да не отговарят, б.а.).

Той изреди и членовете на ВСС, които присъстват днес (в момента колегията е от 10 суши, а след оттеглянето на Гешев, на линия бяха 9, б.р.) и които - според него имат отявлено лично отношение към него 

"Благодари" на Тихомир Стоев, че е "запознат със сигналите срещу него", благодари и на Гергана Мутафова, която участвала в голяма част от дисциплинарните процедури срещу него. Като допълни, че тя и "г-н Цацаров се разбират много добре и предполагам, че отношенията им ще продължат да градират".

След което неособено джентълменски заяви, че "с нейната компетеност от прокуратурата в Пловдив" явно разбира делата на Европейската прокуратура.

"Разчитам на подобни съдници да изпратят достойни магистрати", каза Атанасов. 

Интересно стана и с най-пресния член на ВСС - Стефан Петров (представител на следователите, б.а.).

Бойко Атанасов си спомни, че Стефан Петров бил в комисия, която през 2009 г. решила да го преместят в Дулово. Дребната подробност е, че Бойко Атанасов не е кандидатствал за работа там... (После ВАС отменил преместването).

"Надявам се, че сега няма да бъда изпратен в Африка", каза следователят.

Членовете му зададоха само един два въпроса: за упражняване правото на изземване на дело от европрокуратрата от самия делегиран прокурор, както и Георги Кузманов го попита - изготвял ли е някога обвинитлен акт. Като използва срещу следователя  самата Лаура Кьовеши, която при посещението си у нас била обявила, че кандидатури на следователи няма да бъдат одобрявани (всъщност Европрокуратрата върна и 3-те следователки, които бяха предложени първия път, б.р.).

Кандидатът каза, че е изготвял обвинитени заключения/постановления (които вече са мнения), и които съдържат всички реквизити за предаване на лицата на съд, като "свършвал работата на прокурора".

До края Атанасов още каза, че се надява че народните предсталители ще се възползват от правото си да извикат самата Кьовеши за изслушване в българския парламент - да каже защо първия път не е одобрила кандидатите. Както и спомена за срещи на Иван Гешев (но пък после допълни - на Сотир Цацаров, който "го водел, за да навлезе в работата") с Васил Божков, Делян Пеевски и Гриша Ганчев.

Цялото му изслушване - с автопрезентация и въпроси от членове на ВСС отне около 10 мин. После 20 мин. обаче кандидатът реши да отговаря на писмените въпроси от "Боец" и от БИПИ.

Един от тях бе - смята ли, че ще има спънки пред дейността на европйските делегирани прокурори у нас.

"Смятам, че такива пречки ще бъдат създавани. До момента прокуратурата на България не е ефективна по отношение на такива разследвания. Това е така поради големите зависимости на ръководството на прокуратурата към хора, които са и са участвали в изпълнителната власт – Бойко Борисов и Делян Пеевски".

Той допълни още, че всички прокурори били "в ръцете му" - на Иван Гешев, намеси дори и т. нар. агенция "Пик", която получила от Сийка Милева "медали, наподобяващи злато" от името на българската прокуратура.

Иначе сред чаканите с интерес кандидати през днешния ден бе Атанас Атанасов - бившият шеф на Съюза на съдиите, който е наказателен съдия в СГС, бил е командирован и в Апелативния съд и общо има над 21 г. стаж в системата.

В мотивите си той заяви, че има изявен интерес към правото на ЕС, включително и практически опит в международно правно сътрудничество. Като допълни, че Европейскаа прокуратура представлява най-голямото до момента достижение в областта на прилагане на обща наказателна политика на ЕС. защото за пръв път се създава самостоятелен правоприлагащ орган в рамките на Съюза.

"Участвайки в тази процедура, се опитвам да стана част от това достижение", каза Атанасов.

На това Евгени Иванов го попита видимо иронично: тъй като бил "отдаден на съдийската професия и на това - да защитава правата и интересите на колегите си съдии - защо иска да промени това си амплоа с прокурорска професия". Пък било то и в европрокуратурата.

"Толкова ли е сериозен този мотив и стремеж - да се проявите като защитник на интересите на ЕС, че да ви мотивира да промените амплоато си от съдия на прокурор?" 

Атанасов отговори, че за него процедурата и възможността е уникална и не я сравнява с обикновена процедура за кандидатстване някъде в българската съдебна система.

И че дори е добре да има "смяна на рутината".

Все пак Евгени Иванов (един от тези, които през февруари гласуваха да пратят в Люксембург 3 следователки и един граждански съдия, б.а.) го попита втори път - смята ли, че има опит в прокурорската работа и му напомни, че там "венецът е обвинитеният акт". Какъвто съдията очевидно не е внасял.

Кандидатът отговори, че има опит в съдебния контрол над голяма част от прокурорските актове. И че като съдия има поглед и върху наказателното производство, като включително може да откроява дефицитите в едно разследване.

По-рано стана ясно още, че друга от чаканите с интерес кандидатури - на съдия Вилислава Ангелова от Спецсъда, е оттеглена (тя чете оправдателни присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и пр.). Тя стана втората от общо 23 кандидати в началото, която се отказва. Така те остават 21.

Следобед и утре изслушването продължава с втората половина кандидати, а гласуването им е в петък от 11:00 ч.