Колегиумът на Европейската прокуратура назначи още един делегиран прокурор от България, се казва в съобщение на институцията.

Оттам уточниха за Клуб Z, че става дума за Вероника Трифонова.

Двама други кандидати са отхвърлени след внимателна оценка. Причината е, че те не изпълняват всички необходими критерии, предвидени от Регламента за Европейската прокуратура за назначаването на делегирани обвинители.

Става дума за член 17(2) на споменатия регламент. Той гласи:

"От момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи."

Така делегираните прокурори от страната ни станаха четирима.

Първите трима бяха назначени на 7 април. Тогава бяха официално отхвърлени четирима кандидати.

Това означава, че от предложените 10 български делегирани прокурори са одобрени само четирима, а шестима са отхвърлени.

Назначените първоначално бяха Димитър Беличев (окръжна прокуратура Пловдив, който обаче е и командирован в ОЛАФ), Бойко Калфин (ОП-Кюстендил) и Светлана Шопова-Колева (Софийска градска прокуратура). Така съобщиха тогава от Европейската прокуратура за Клуб Z.

Сега от институцията заявиха, че очакват реакцията на българските власти, както и изпращането на нови шестима кандидати.

Явно последният минал "цедката" е Вероника Трифонова, която все пак е прокурор, макар и от най-ниското ниво - Софийската районна прокуратура.

Кои са 6-имата, които не минаха

На първо място това са следователките, които Прокурорската колегия на ВСС прати на Кьовеши - Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева. Деликатно в съобщенията от Люксембург се изразяваше учудване, че се пращат хора, които никога не са пледирали и не са внясали обвинителен акт в съд.

Така отпада и съдия Христо Крачунов, когото прокурорската колегия на ВСС си хареса, но за него ясно бе обяснено, че не стига че не е обвинител, а е гледал гражданска материя дела като съдия - не дори наказателна.

Сега става ясно, че е отхвълена още една прокурорка от най-ниското районно ниво - Божидара Евгениева Ганева-Димова - също от Софийската районна прокуратура.

От Люксембург не одобряват и единствения представител на "любимата" на властимащите Специализирана прокуратра Венцислав Фердинандов. Той се появи пред медиите като първият обвинител по делата срещу Васил Божков.