Министърът на икономиката Кирил Петков е назначил двама нови изпълнителни директори на Държавната консолидационна компания (ДКК) без конкурс, което е незаконно, твърдят от държавния мастодонт.

Самият Петков твърди, че го е направил, за да спре кражбите, и че утре щял да изнесе данни за злоупотреби там, а междувременно обявил и конкурс за шефските места. 

ДКК съобщиха на медиите, че на 6 септемри в Търговския регистър е отразено назначаването на двама нови независими членове на Съвета на директорите, които в противоречие с чл. 21, ал. 1 от Закона за публичните предприятия (ЗПП) не са избрани с конкурсна процедура. 

"Независимите членове се наричат “независими”, защото техният избор не зависи и не се влияе от ресорния министър на даденото публично предприятие, а минава през конкурс и номинация на Агенцията за публични предприятия и контрол”, твърдят от ДКК в съобщение до медиите. 

Имам право да освободя хората, които са извършвали нарушения, аргументира се министър Кирил Петков.

"В ДКК тече конкурс за нов управителен съвет, но назначих временно изпълнителен директор в борда, защото когато едни средства изтичат от държавата, като добър собственик не мога да си позволя да чакам всички процедури", каза министърът.

Той заяви, че утре ще направи нови разкрития за управлението на ДКК.