Министърът на извънредните ситуации на Русия е загинал по време на учения край сибирския град Норилск, съобщи ТАСС.

Евгений Зиничев е загинал при изпълнение на служебния си дълг, спасявайки човешки живот, предаде агенцията.

Зиничев, 55 е паднал върху камък, опитвайки се да спаси паднал във водата оператор по време на снимки за учебен филм на Министерството на извънредните ситуации `(МИС), предаде деловият интернет портал РБК. Операторът също е загинал. Инцидентът е станал на водопада Китабо-Орон в природен резерват в района, който се намира зад полярния кръг.

Зиничев е бил на ръба на крайбрежна скала заедно с видеооператор, който се подхлъзнал и паднал във водата. Докато хората, намиращи се наоколо осъзнаят какво се случва, министърът скочил във водата, за да спасява падналия мъж, но самият той се ударил в скали и загинал на място, разказва Маргарита Симонян, главен редактор на прокремълската телевизия Ар Ти, цитирана от БТА.

В пресслужбата на МИС уточниха, че Зиничев се опитал да спаси кинорежисьора Александър Мелник, който пристигнал в района, за да избере място за снимките на новия си документален филм, посветен на Арктика и Северния морски път. Самият Мелник също загинал.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е бил информиран за трагедията.

Зиничев бе на министерския пост от 2018 г. Преди това той е градил кариера основно в различни служби за сигурност, по-специално тази, отговаряща за охраната на руските държавни глави. Той е бил част и от съветското КГБ в последните години от съществуването на СССР. През 1991 г. той се присъединил към руската служба за защита на видни личности. От 2006 г. е бил част от охраната на президентите Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

През 2014 г. е станал фигура номер две в отдела за борба с тероризма към руското разузнаване. От 2016 г. до назначаването си начело на министерството на извънредните ситуации Зиничев е заемал поста на заместник-директор на Федералната служба за сигурност.