За да има помирение с датата 9 септември, трябва да има покаяние. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в Народното събрание днес в декларация на групата.

Атанасов продължи с исторически факти за Деветосептемврийския преврат:

"Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска.

Българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието, организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия, в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация."

Според Атанасов тези обстоятелства трябва да бъдат припомнени, за да има памет за това, което се е случило.

Очаквано, декларацията на ДБ предизвика реакция от Българската социалистическа партия. Депутатът от левицата Александър Симов излезе на трибуната за изказване.

"От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от "Демократична България"... Половината от тук са деца на старата номенклатура - заяви Симов.

9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от "Демократична България".

Симов видно забравя факта, че комунистическият режим бе обявен за престъпен със закон.

"Помни страшно много политически упражнения... Тази трибуна помни всякакви оратори, които са изкарвали политическите си комплекси по най-неочаквани и поетични начини. Изненада няма.

9 септември не трябва и не може да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили, които - защото не могат да предложат план за България днес - постоянно да се опитват с мръсните си пръсти да бъркат в историята", каза още Симов.

След тази реплика депутатите от ДБ напуснаха залата, което предизвика коментар от Симов как това доказва колко е прав.

Депутатът от БСП обясни и как левицата е дала жертви, а на 9 септември е започнал "строеж на нещо различно" и никой нямал право да казва на хората, които са дали живота си за тази промяна, че са престъпници.

"Защото нашата история я използват ето такива - децата на старата номенклатура, за да могат да пишат политически биографии", заключи Симов.