Българският еврокомисар Мария Габриел получи награда за лидерство в европейската политика за стартъпите.

Отличието й бе присъдено по време на 7-ото издание на една от най-мащабните конференции за нови технологии - Startup Ole в Испания. Събитието събира десетки стартиращи предприятия, инвеститори и участници от промишления сектор.

Наградата „Най-добро глобално въздействие“ е учредена тази година и неин първи носител Мария Габриел. Тя е еврокомисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и спорта.

Призът се присъжда за смелост в подкрепа на сектора на стартъпите, изключителен принос за стартъп екосистемата, демонстрирана упоритост и силно лидерство в Европа при създаването на стартиращи предприятия и еднорози, както и насърчаване на университетите да се превърнат в двигатели на иновациите.

Стартъп е компания, разработваща иновативна и напълно нова система за разрешаването на проблема, така че продуктът или услугата да бъдат уникални по рода си и напълно нови за пазара.

Еднорог е технологичен стартъп с оценка от 1 милиард долара или повече.

При награждаването Мария Габриел изтъкна, че стартъпите са изправени пред предизвикателства като различия по отношение на иновациите в страните членки, достъп до финансиране, недостатъчно представителство на жените в управлението им.

„Сега е времето да обединим усилията си за създаването на подходящите условия за разрастване на стартъпите и присъдената ми награда приемам за още един стимул в тази посока“, коментира българският еврокомисар.