Специализираната прокуратура се похвали, че е обезвредила група от брутални лихвари, които връщали "бързи кредити" в най-добрите традиции на миналото. Иззети са пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Членовете, под които са привлечени под отговорност, са за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на Сливен и други селища в региона.

Според обвинителите бандата е събирала дългове по насилствен начин от 2020 г. Някои от отпусканите суми били дори шестцифрени.

В един от случаите обаче жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

Става ясно, че Специализираният съд е наложил на четирима от групата мярка "задържане под стража", а един е под гаранция от 5000 лв. на свобода.

Както Клуб Z писа, лихварите в цялата страна бяха един от основните обекти на действията на МВР преди изборите на 4 април и 11 юли. При множество операции вътрешното министерство (което отказа да се синхронизира с прокуратурата в общ "щаб") иззе купчини тефтери с имена, лични данни и документи, наложи предупредителни протоколи и в крайна сметка ромската активност бе забележително малка.

Ето и пълния текст на съобщението:

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми 5 лица за участие в група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност 5 лица за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на гр. Сливен и други селища в региона (престъпления по чл. 321, чл. 213а и чл. 214 от НК).

Те са задържани при специализирана полицейска операция на ТС БОП – Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването в жилища в гр. Сливен и с. Самуилово, както и в 2 офиса в града, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а в ползвани от участниците автомобили - пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Събраните към момента доказателства сочат, че групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (в т.ч. със смърт за тях и за членове на семействата им), на някои бил нанасян побой.

В един от случаите, жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

С определение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“. На един е определена „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв.