Девет души са задържани от полицията в Бургаско за купуване на гласове.

бТВ съобщава, че полицаите са претърсили адресите на двама лихвари в бургаския квартал "Победа". При проверката били открити тетрадки със списъци с имена и раздавани суми, лични и дебитни карти, както и 11 000 лева. Установено е, че на длъжниците на лихварите е обещавано да им бъдат опростени кредитите, ако гласуват за определена политическа сила.

Не се казва коя е партията, но от кадрите се вижда, че арестите са в ромската махала "Комлука".

Други шестима души са задържани в несебърските села Гюльовца и Оризаре. При претърсване в къщите им са иззети списъци с имена, копия на бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи, свързани с изборния процес, както и голяма сума пари в различна валута.

Трети случай на търговия с гласове е установен и в карнобатското село Екзарх Антимово, допълва медията.

Акциите и разпитите на свидетели продължават.

Самата прокуратура - която има щаб с ДАНС, отделен от този на МВР, съобщи, че е образувала 125 преписки - по повечето сигналите се оказали неверни, но има и 8 досъдебни производства.

А говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира отявлено иронично пред бТВ:

"До момента, за разлика от предишните избори, не са налице случаи на разкрити от МВР групи за купуване на гласове", заяви тя за бТВ Новините.

"С цел създаване на организация за гарантиране на политическите права на гражданите и законосъобразно провеждане на изборите със заповед на главния прокурор и председателя на ДАНС е създадено междуведомствено звено. МВР не отговори на отправената пред нас покана и за първи път, за повече от 10 години, не участва в звеното.

Въпреки това се надяваме да продължи добрата практика на сътрудничество между двете институции с цел гарантирането на провеждането на честни и прозрачни избори", каза Милева 

Ето и съобщението на прокуратурата:

В прокуратурите на територията на страната към 16.00 часа на 01 юли 2021 г. са образувани 125 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

Образувани са общо осем досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.