Едноседмичното приемане на актуализацията на бюджета на страната за 2021 г. върви към своето приключване. Днес депутатите в комисията по бюджет и финанси успяха да приключат на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и т.нар. голям бюджет - на Републиката. 

Важното - народните представителите завишиха приходите и разходите по предварителния проект на Министерски съвет с 500 млн. лв. и така общата сума на актуализацията възлиза на 2,3 млрд. лв. Дефицитът обаче ще бъде намален с малко до 3,6%, заради повечето постъпления в хазната. 

Комисията работи няколко часа, но без присъствието на депутатите на ГЕРБ, които излязха още сутринта и обявиха, че ще участват чак в залата на Народното събрание, където вече започна финалното обсъждане. 

Няма да се променя данъчната система, решиха още депутатите. На същото ниво остава и партийната субсидия, въпреки желанието на "Има такъв народ" тя да падне на 1 лв. 

Очаквано най-много са новите разходи за пенсии, макар преизчислението да бе отложено за Коледа, сега ще има само добавка от 120 лв. Допълнителни пари ще има и протестиращите строители, повече пари за борба с пандемията и мерки в подкрепа на бизнеса. 

Следенето на гласуванията обаче е трудно, защото отново на сайта на парламента не е качен доклад от второто четене в комисията, какъвто трябва да има според правилника на НС, имащ статут на закон. 

НЗОК със 105 млн. лв. повече

За разлика от вчера, когато споровете, виковете и дрязгите прекратиха заседанието по време на обсъждането  на бюджета на касата, днес депутатите успяха да приемат бързо текстовете по закона. 

Фактически към НЗОК ще се насочат допълнителни 105 млн. лв. или по-малко с близо 25 млн. лв. от първоначалното предложение. Това се дължи на факта, че МС бе пресметнал повече средства от здравни вноски, заради предполагаемото увеличение на минималната пенсия и преизчисляването на другите пенсии от първи октомври. В крайна сметка то остана обаче за след Нова година. 

Народните представители успяха да изчистят вчерашната каша, при която бяха приети текстове, които създаха дефицит в касата, но днес на комисия, отново без ГЕРБ, те бяха отменени и новият доклад ги изчисти.  

Очаквайте подробности