Епохален пробив в медицината е постигнала германската фирма „Бионтех“. Собственикът й и откривател и на ваксините срещу COVID-19 съобщи, че едно от тестваните им лекарства срещу рак действа ефикасно при опитни мишки. Инжектирано в тумори на дебелото черво или на кожата, то спира растежа им напълно, а при една част от мишките раковите клетки дори изчезват.

„Когато през 2008 година основахме фирмата „Бионтех“, целта ни беше да намерим начин за лекарство за всеки пациент. Зададохме си въпроса – след като всеки тумор при всеки пациент е уникален, защо всички ракови пациенти се третират с едно и също лечение и започнахме да търсим отговор. Видяхме огромен потенциал в това да превърнем уникалния профил на всеки тумор в оръжие за победата над него. Целта ни бе да обучим имунната система на болния да разпознава специфичните ракови клетки в организма, да ги локализира и да атакува само тях“, обясни Угур Шахин.

Той  и съпругата му Йозлем Тюречи са едни от водещите фигури в създаването на имунотерапията при лечението на рак. 

„Към днешна дата имаме 15 медикаментни вещества за различни видове рак, които са в клинична експериментална фаза“, обясни и Тюречи. Едно от тези вещества е показало и огромен потенциал – то ефективно унищожава туморите в мишките.

Става дума за веществото BNT131. Резултатите от проучванията бяха публикувани тази седмица в специализираното списание „Science Translational Medicine“.

Освен, че атакува и спира растежа на туморите, в които еинжектирано, веществото свивало и тумори, които се намират далеч от третираните в дебелото черво – например в белия дроб. 

Принципът на лекарството  е същият като при ваксините. иРНК се използва като един вид софтуер, с който клетките се обучават да произвеждат определен вид протеини.  Раковите клетки започват да произвеждат тези протеини, а реакцията на тумора е да се опита да ги унищожи. Така де факто туморът започва да се унищожава сам. В момента лекарството се тества на малка група доброволци. Ако не се появят странични ефекти, тестовата група ще се разшири.