Германският железопътен оператор Дойче бан (Deutsche Bahn) днес отправи подобрено предложение към локомотивните машинисти в опит да предотврати четвърта стачка в спора заплатите, който вече парализира голяма част от пътническия трафик през ваканционния сезон, предаде Ройтерс.

Синдикатът на машинистите Ге Де Ел (GDL) прекрати във вторник третата и най-дългата си стачка в този преговорен кръг, в резултат на което пътниците бяха блокирани и бяха засегнати товарните услуги в най-голямата икономика в Европа.

Профсъюзът заплаши да обяви нова стачка, ако държавната компания Дойче бан не предложи по-добра оферта до началото на идната седмица.

Освен повишението на заплатите с 3,2 на сто за 36 месеца и коронавирусния бонус за 2021 година, които вече бяха на масата, жп операторът е предложил допълнителен компонент и е готов да преразгледа обхвата на колективните договори на Ге Де Ел.

Работодателят е поел и някои ангажименти за пенсиите.

Мартин Зайлер, ръководителят на човешките ресурси в Дойче бан, настоя профсъюзът бързо да се върне към преговорите.

Синдикатът иска увеличение на заплатите с 3,2 на сто, но с по-ранни изплащания и бонус "коронавирус" от 600 евро, припомня Ройтерс.

БТА