Служебният министър на икономиката Кирил Петков все още не бил разговарял с Румен Радев дали ще е част от следващия кабинет на президента.

Това призна в отговор на журналистически въпрос самият Петков, който заедно с колегата си от финансите Асен Василев днес бе в Раднево - за среща с представители на синдикатите в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2".

А въпросът виси, тъй като за двамата министри от месец се говори усърдно, че се впускат в активната политика. А като участници в избори, те няма да бъдат служебни министри.

В същото време държавният глава обяви днес, че в четвъртък ще представи състава на новото служебно правителство и ще издаде указ за назначаването му. В същия ден ще разпусне и 46-ото Народно събрание. 

"Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е Индустриалните зони", заяви за пореден път Кирил Петков.

Двамата пак отказаха повече коментари по темата.

Иначе индустриална зона и логистичен център е план Б за бъдещето на комплекса "Марица-изток", стана ясно от работната среща днес, съобщава БТА. В началото й двамата подкрепиха с подписите си организирана от инициативен комитет подписка за запазване на енергийния комплекс и мините. Основна тема на дискусията беше постигане на общо споразумение за кандидатстване по Фонда за справедлив преход, който има 1 милиард и 300 млн. за въглищни региони и по Плана за възстановяване, по който се предвижда изграждането на 1000 мегавата пароцентрала на газ.

Като бивш служебен енергиен министър Василев изтъкна, че познава добре работата и проблемите в комплекса "Марица изток", който произвежда 40 на сто от електроенергията на България и категорично застава зад запазване на енергийната независимост на страната ни. По думите му е необходимо бързо намиране на работещо решение за план А - запазване на ""Марица изток", защото Европа е имала тежко лято с високи цени на електроенергията, цената на емисиите от електроцентралите са нараснали с 55 на сто и ако достигнат до 100 евро, е възможен икономически срив. По думите на Асен Василев сред обсъжданите досега проекти са иновативни технологии за изгаряне на въглища, залесяване с бързо растяща дървесина, изграждане на екоматерии и соларна инсталация. Служебният министър на финансите призова синдикатите да не вярват на "продавачите на надежда", които им предлагат инсталации на водород, защото това е изключително скъпо производство и цената на електроенергията ще нарасне много.

Кирил Петков припомни, че има тригодишен период, в който финансирането е осигурено. Той подчерта, че сега в индустриалната зона на Пловдив не достига работна ръка, а във фирмата, в която работи кума му, собственост на американска компания, най-ниската заплата е 2500 лева, а средната - 4500 лева. Той предложи край Раднево да се изгради логистичен център за стоки и услуги, които са за пазарите в Европа. Министърът на икономиката препоръча общината да кандидатства пред "Трансперънси интернешънъл" за сертификат "Община без корупция", за да бъде по-привлекателна за инвеститорите.

Това беше втора работна среща между двамата служебни министри и представители на синдикатите в "Марица- изток". Днес в нея взеха участие и кметове на Раднево и Опан.