Представете си следната картина. Влизате в едно училище и попадате на усмихнати деца, които учат и играят в център, включващ лаборатория, мултифункционална зала и зона за отдих. Чувството за уют е резултат от наличието на удобни и лесни за преместване маси и столове, както и пейки, пуфове и люлки. Децата могат да пишат и да рисуват по стените и дори се грижат за змии, риби и гущери.

Вероятно си мислите, че такова училище би могло да съществува в Дания, Германия или САЩ, но не и в България. Изненада номер едно – описаното място е част от учебната база на българско училище. Изненада номер две: училището е общинско, не частно. Изненада номер три: то се намира извън столицата.

Въпросното учебно заведение е Първо ОУ „Никола Й. Вапцаов“ в Берковица. А дизайнът на новаторското за нашите географски ширини пространство за учене и творчески занимания е на Виолетка Славова (Лети) и Мария Стайнова – съоснователки на архитектурно студио Lusio, което се фокусира върху дизайна на училища, детски градини и други пространства с голямо социално значение.

Всичко тръгва от конкурс за млади архитекти

Лети и Мария се запознават в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. В един момент обаче пътищата им се разделят. Мария отива на обмен в испанския университет CEU Cardenal Herrera и после работи за кратко в Холандия, а Лети заминава за Италия, където прави магистратура по архитектура и завършва програма за иновации и мултидисциплинарни проекти в „Политехнико ди Милано“.

Виолетка Славова (ляво) и Мария Стайнова, съоснователки на Lusio

След като се събират отново на родна земя, двете разбират за конкурса за млади архитекти и студенти „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“. Кандидатстват, печелят конкурса и през октомври 2018 г. в Първо ОУ в Берковица е открит проектираният от тях Център по природни науки и предприемачество.

„Докато течеше конкурса, ние отидохме в Берковица да се запознаем с тях, да видим мястото, но ги бяхме помолили на тази среща да има и учители, и деца. Имам чувството, че това много ги впечатли. За мен е логично не просто да отидеш и да видиш мястото, ами да се опиташ да усетиш и хората. До голяма степен това, което правим в студиото, стъпва на това убеждение – не ние да казваме какво трябва да се случи, а да има период на проучване с учители и ученици. Това беше спойката те да ни се доверят и да кажат: „Супер, вие спечелихте с този проект и искаме да го реализирате“. Така и стана, за наше щастие!“, разказва Лети пред „Клуб Z“.

Интериор в подкрепа на любопитството и движението

Добрата съвместна работа с ръководството, учителите и учениците на Първо ОУ в Берковица до голяма степен обяснява успешната реализация на проекта. Обновеното пространство е най-мащабният завършен проект на Lusio до този момент. Проектът получава признание и в рамките на годишните архитектурни награди WhATA за 2018 г. – удостоен е с приз в категория „Нормалност на годината“

Из Центъра по природни науки и предприемачество в Първо ОУ „Никола Й. Вапцаов“ в Берковица.

Дълго време след създаването на Lusio Лети и Мария съчетават изграждането на бизнеса с допълнителна работа, за да се издържат, докато чакат да видят как ще потръгнат нещата.

„Много хора до ден днешен ни казват, че сме луди да правим образователни пространства – няма пари, трябва да се занимаваш с обществени поръчки, такива неща. В началото наистина изглеждаше така и имаше един период, в който и ние с Мария не бяхме сигурни дали от това нещо ще стане истинско студио. Питали са ни за интериори на апартаменти и умишлено сме ги връщали. Виждахме и продължаваме да виждаме много смисъл в това да правим архитектура за деца – училището и детската градина са първият досег на малките с обществото във вид на пространство“, обяснява Лети.

След наградата на WhATA съоснователките на архитектурното студио проучват нагласите и тенденциите в дизайна на образователни пространства във и извън България. Докато на Запад се експериментира активно в тази сфера, ние тепърва започваме да си даваме сметка за влиянието на средата върху настроението, мисленето и креативността на децата, казва Лети.

В работата си Лети и Мария изхождат от разбирането си за ученето като функция на любопитството, движението и експериментирането. Според тях учебната среда трябва да бъде проектирана в съответствие с нуждите и предпочитанията на учениците и учителите и да оползотворява оптимално ресурсите, с които разполага училището. Оттук и името на студиото – думата lusio идва от латински и означава едновременно работа в екип и игра.

„Ние не правим проектите самоцелно. Тези пространства имат за цел да извадят учителите от стария режим – учителят е застанал отпред, той е богът на всички знания и налива в едни празни глави. Дори само ако махнеш подиума и преместиш учителя, започват да се случват едни много интересни промени.“

Този акцент върху дребните, но важни детайли е в основата на освежаването на класните стаи за първокласниците във Второ СУ „Акад. Емилиян Станев“ в София. Ръководството на училището възлага на Лети и Мария задачата да обновят стаите без големи разрушения и разходи. За целта двете се фокусират върху обзавеждането на стаите: поставят акустични тавани, добавят удобни маси и столчета, които разработват съвместно с производителя на дървени столове Ultima Chairs, и обособяват мек кът с възглавници за почивка.

Класна стая във Второ СУ в София след освежаването на пространството с помощта на Lusio.

По-голяма увереност, по-големи мечти

Лети и Мария получават второ значимо признание за работата си през 2019 г. Тогава Министерството на образованието и науката (МОН) ги кани да се включат в изготвянето на насоките за националната програма за изграждане на училищни центрове за природни науки, технологии, инженерни науки и математика (STEM).

По-късно част от училищата, които получават финансиране по тази програма, се свързват с Lusio и им поверяват проектирането на своите центрове. Сред тези училища са 90-о СОУ „Генерал Хосе де Сан Мартин“ в София и СУ „Христо Ботев“ в Карнобат.

„И двете училища са "бомба" по отношение на директорите – хора, които са много напред като виждания“, споделя Лети.

Визуализация на част от STEM центъра, които се планира да бъде изграден в 90-о СОУ „Генерал Хосе де Сан Мартин“

Lusio продължава да поддържа топли отношения с Първо ОУ в Берковица. Студиото работи по на проект за STEM център, който се предвижда да бъде изграден там чрез трансформация на съществуващото пространство на втория етаж над проектираната от тях лаборатория за малки изследователи.

Услугите на Lusio търсят също частни училища като Основно прогресивно училище, ЧСУ „Цар Симеон Велики“ и ЧОУ „Светлина“. Организацията на евреите в България „Шалом“ пък ги кани да изготвят проект за ново училище, детска градина и културен център, като предстои да стане ясно дали той ще бъде реализиран.

Желанието на Лети и Мария е да разширят портфолиото си с проекти за детски градини, библиотеки и болници. В началото на 2019 г. те се включват в конкурса за проект за нова детска градина в столичния кв. Горна баня, но проектът им не е сред отличените и затова засега остава само на хартия.

Двете гледат с увереност към бъдещето. А за осъществяването на амбициозните си мечти те могат да разчитат на помощта на още няколко дами, които във времето се присъединяват към екипа на Lusio.

„При нас започнаха да идват хубави хора с високо ниво на естетика, на идеи. За първи път разбирам какво означава, че сумата е по-голяма от сбора на частите. Усещането ми е, че започваме да правим [качествени] скокове напред, и ми е интересно докъде можем да стигнем благодарение на един много готин екип.“

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).