Въпреки че има решение, датиращо още от април - за подкрепа на президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова за нов мандат, днес лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че... в партията ще започне процес по номиниране на титуляри за "Дондуков" 2.

Това Нинова направи в ефира на бТВ, като го определи като нормален процес. Новина тук нямало.

"Националният съвет изрази подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова, но тепърва започват нашите стъпки за номинации. Структурите харесват двойката Радев-Йотова, но ще уважим правото им на номинации", заяви Нинова.

А после? После тези номинации пак ще отидат при пленума на левицата, който ще вземе окончателното решение.

Любопитното тук е, че БСП далеч не беше първата партия, която да подкрепи Радев, който сама издигна през 2016 г. Президентът обяви още през февруари, че ще се бори за втори мандат. Няколко дни по-късно подкрепа заяви съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, а през март и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, като сега само затвърди казаното тогава. Към онзи момент Нинова обясняваше, че партията все още няма колективно решение и ще се произнесе чак след вота на 4 април. Както и направи. Но пък това допълнително подклаждаше слуховете за раздор между левицата и държавния глава.

Към днешна дата от левицата вече на няколко пъти реагираха остро по дрес на "Дондуков" 2 заради предполагаемия политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев. А причината - бил под опеката на Румен Радев, а емисари от президентството уговаряли подкрепа и от червените редици.

"Томахавката" изглежда беше заровена през изминалите няколко дни, в които различни представители на левицата смекчиха тона при публичните си участия. Но днешното изявление на Нинова върна ситуацията в изходната й точка.

"Всеки е свободен да прави партийни и политически проекти, но заради честността в политиката това не бива да се прави с ресурса на служебния кабинет. Да не се прави на гърба на други партии. Бъди смел, излез и се състезавай.

Имаме информация от наши структури, че хора уговарят наши членове да подкрепят един такъв бъдещ проект", заяви днес в тв ефира лидерката на левицата.

Самите Петков и Василев засега нито отричат, нито потвърждават. Показателно ще е дали ще влязат в състава на следващото служебно правителство. Днес в Раднево в отговор на журналистически въпрос икономическият министър заяви, че все още не е разговарял по темата с президента. А Радев трябва да издаде указа за новия служебен кабинет в четвъртък.