Бивши национали и настоящи капитани на ЦСКА, "Черно море" и "Локомотив" (Пловдив) са задържани за 24 часа в днашната акция на ГД "Криминална полиция" за манипулирани мачове във футбола. Това са съответно Александър Тунчев, Кирил Котев и голмайсторът Мартин Камбуров. Общото между тримата е, че са играли заедно в "Локо" (Пловдив), единият от двата клуба, около които на този етап се върти разследването. Другият е закрития "Любимец". "Закопчаните" са общо деветима. Останалите не са футболисти или поне не действащи.

Предполага се, че в четвъртък ще бъде призован на разпит и Константин Динев-Коко, доскорошният президент на "черно-белите", отстранен принудително от феновете на клуба. Една от причините бе именно участието в двубои със съмнителни резултати, влизащи в графата "черно тото". Тази вечер бе официално потвърдено, че става въпрос за сигнал от УЕФА, подаден към БФС, който пък е сигнализирал полицията и следствените органи.

Днес бяха разпитани и други футболисти на "Локомотив" (София), "Локомотив" (Пловдив)... Говори се, че и "Марек" е под подозрение. По-рано тази есен клубът бе глобен с 10 000 лева от БФС по сигнал от УЕФА за нагласени резултати.

Намерени и иззети са вещи и документи, съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност на група, занимавала се с манипулиране на спортни събития, информира пресцентърът на МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 321, вр. 307 б от НК в ГД "Криминална полиция". Разследването се води под ръководството и контрола на Специализираната прокуратура.

Полицейската операция за събиране и запазване на доказателства на територията на цялата страна е започнала на 9 декември. Разпитани са множество свидетели. Към момента за срок до 24 часа са задържани деветима души, за които може да се предположи, че са съпричастни към дейността на групата. 

В следващите дни предстои извършването на допълнителни действия по разследването в други градове на страната. Работата по случая продължава.

Още за акцията, четете тук.