Две талибански групи са се сбили в президентския дворец в Кабул, два дни след като радикалните ислямисти обявиха своето правителство, предава Би Би Си, позовавайки се на свои източници сред талибаните. Ожесточената свада била за това кой има по-голям принос за връщането им на власт и кой каква част от нея да получи.

Управляващите официално отрекоха тази информация, посочва Би Би Си. Те завзеха страната на 15 август и обявиха, че тя става ислямски емират. На 7 септември те обявиха свое правителство, което се състои само от висши талибани, мъже, някои от които известни с терористичната си дейност срещу САЩ.

Скандалът е избухнал между вицепремиера молла Абдул Гани Барадар и мнистъра по въпросите на бежанците Халил ур Рахман Хакани, важна фигура във военната групировка Хакани са потвърдили талибански източници в катарската столица Доха пред Би Би Си. Сираджудин Хакани, водачът на групировката, е вътрешен министър в новото правителство.

Според тях двамата са си разменили силни думи, докато привържениците им минали към физическа саморазправа за това кой има по-големи заслуги за победата - дипломацията на Барадар, първия талибански лидер, разговарял лично с предишния американски президент Доналд Тръмп през 2020 или бойните действия на милициите под командването на Хакани. Барадар е бил недоволен и от структурата на представеното правителство.

Той за няколко дни беше изчезнал от публичната сцена и дори се появиха слухове, че е бил убит, които той по-късно сам опроверга. В аудиозапис, разпространен в социалните медии Барадар казва, че няколко дни е пътувал - според неназовани източници на Би Би Си - до южния град Кандахар, за да се види там с потайния върховен водач на талибаните Хайбатула Ахудзада. 

Би Би Си коментира, че на официалните изявления на талибаните не може напълно да се вярва. Те сами признаха през 2015 г., че две години са крили смъртта на основателя на движението молла Омар, като през това време публикуваха изявления от негово име.