Докато международните донори се събират днес в Женева, за да обсъдят хуманитарната помощ за Афганистан под управлението на талибаните, съседите Китай и Пакистан вече се отзовават с помощ, пише Ройтерс.

Афганистанската икономика е  разрушена от четири десетилетия войни и над страната е надвиснала хуманитарна криза, казват експерти, цитирани от агенцията.

Тя отбелязва, че САЩ и други западни държави не са склонни да предоставят средства на талибаните, докато ислямисткото движение не даде уверения, че ще защитава правата на човека и по-специално - правата на жените.

 Приблизително 10 милиарда долара активи на централната банка на Афганистан са нюйорксия клон на Федералния резерв на САЩ.

Дебора Лайънс, специална представителка на Генералния секретар на ООН за Афганистан предупреди, че "неизбежният ефект (от спирането на международната помощ - б.р.) ще бъде сериозен икономически спад, който може да хвърли много повече милиони в бедност и глад, може да породи огромна вълна от бежанци от Афганистан и наистина да върне Афганистан назад за поколения".

Друг възможен ефект би могъл да бъде сближаването на Афганистан с неговите съседи и близки съюзници Пакистан и Китай, които вече изпратиха самолети са помощи за Афганистан и сигнализираха, че са готови за засилени ангажименти с новата власт в Кабул.

Китай обяви миналата седмица, че ще изпрати хранителни и здравни доставки на стойност 31 милиона долара в Афганистан едно от първите обещания за чуждестранна помощ, откакто талибаните поеха властта миналия месец.

Пакистан миналата седмица изпрати доставки като олио и лекарства до властите в Кабул, докато външният министър на страната призова международната общност да предостави помощ без условия и да размрази имуществото на Афганистан. 

Стари връзки и полезни изкопаеми

Пакистан има стари връзки с талибаните и е обвиняван, че ги  подкрепя, докато те се биеха с подкрепяното от САЩ правителство в Кабул в продължение на 20 години - обвинения,  които Исламабад отрича, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Китай, който изгради силни съюзнически отношения с Пакистан, също се ангажира с талибаните. Някои анализатори твърдят, че за Пекин са примамливи полезните изкопаеми на Афганистан, включително големите му запаси от литий, ключов компонент за електромобилите.

Китай е притеснен и че радикалният ислямизъм може да се пресене от Афганистан на негова територия, особено в западната провинция Синдзян, населена с над 50 милиона уйгури, които са мюсюлмани.

Освен хуманитарната помощ, експерти смятат, че китайската международна инвестиционно-търговска инициатива „Един пояс, един път“ може да осигури на Афганистан дългосрочна икономическа жизнеспособност.

 Една от възможностите е Афганистан да се присъедини към Китайско-пакистанския икономически коридор (КПИК), който заема централно място в "Един пояс, един път". Пекин е обещал над 60 млрд. долара за инфраструктурни проекти в Пакистан, голяма част от които - под формата на заеми.

„Талибаните биха се радвали да се присъединят към КПИК, Китай също би бил много щастлив“, казва пред Ройтерс Рустам Шах Мохманд, бивш посланик на Пакистан в Афганистан.

През последните седмици лидерите на талибаните заявиха, че искат добри отношения с Китай, посочва Ройтерс.

Високопоставен източник от талибаните заяви, че са се провели дискусии с Китай в Доха относно възможните инвестиционни възможности. Китай се интересува по -специално от добивната промишленост, но всяка дейност в сектора ще бъде поставена на търг, казва източникът пред агенцията.

Какво казаха донорите на конференцията в Женева

САЩ поискаха писмени гаранции от талибаните в замяна на доставянето на хуманитарни помощи в Афганистан, съобщи днес посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд на дарителска конференция за Афганистан, организирана от ООН в Женева, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Думите не са достатъчни. Трябва да видим действия", заяви тя, предупреждавайки, че правата на хуманитарните организации, жените и малцинствата в страната са застрашени.

Грийнфилд обяви нова американска помощ за Афганистан от близо 64 милиона долара.

Германският външен министър Хайко Маас заяви по време на конференцията, че иска допълнително увеличаване на хуманитарната помощ за нуждаещите се в Афганистан и че Германия вече е увеличила своята помощ със 100 милиона евро.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че правителството на Франция ще отпусне 100 милиона евро за хуманитарни програми и за създаването на структури на ООН в Афганистан, посочва ТАСС.

Техеран: Правителството в Кабул не е представително за всички афганистанци

Правителството, сформирано от талибаните в Кабул, не е представително за всички афганистанци, изрази съжаление днес Иран, който се безпокои от последиците от конфликта в съседен Афганистан. Той призова "всички страни" да договорят съставянето на представително за многообразието на страната правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Временното афганистанско правителство "със сигурност не е приобщаващото правителство, което международната общност и Ислямска република Иран очакват", заяви говорителят на иранското външно министрество Саид Хатибзаде на пресконференция в Техеран.

След като на 15 август взеха властта в Кабул, талибаните обявиха миналия вторник основните министри в правителството си. Всички те са талибани, а почти всички - етнически пущуни, включително няколко много влиятелни фигури от периода между 1996 и 2001 г., когато талибаните бяха наложили жесток фундаменталистки режим.

На 23 август Хатибзаде призова всички групи и политически лагери в Афганистан да се въздържат от използването на сила и да поемат по пътя на преговорите и диалога. Той каза, че Иран поддържа постоянен канал за връзка с всички политически лагери в Афганистан.

При предишното управление на талибаните Иран поддържаше противоречиви отношения с тях и така и не призна Ислямско емирство Афганистан.

През последните месеци обаче, Техеран изглежда върви към сближаване с талибаните.

На 6 септември Техеран осъди категорично нападението на талибаните срещу долината Панджшер, последното огнище на съпротива срещу ислямисткото фундаменталистко движение, което заяви, че е поело "пълен" контрол и над този район.

Шиитски Иран има над 900-километрова обща граница с Афганистан и засега се въздържа да критикува талибаните, които са сунити.

Днес говорителят на външното ведомство в Техеран каза, че трябва да се изчака и да се види как талибаните отговорят на международните искания.

Иран вече е приел на своя територия над 3 милиона афганистанци и се опасява от нов приток на бежанци.

По-късно днес иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан повтори позицията на своята страна за ситуацията в Афганистан в телефонен разговор с британския му колега Доминик Рааб.

Министър Абдолахиан каза, че установяването на сигурност и стабилност в Афганистан зависи от сформирането на приобщаващо правителство с участието на всички афганистански етнически групи, се посочва в съобщение на иранското външно ведомство.