Новият чип A15 Bionic на Apple, с който излизат всички модели на новия iPhone 13, отново избута смартфона на първо място сред себеподобните. Това показват данните в популярния бенчмарк (тест за изчислителна мощност) GeekBench 5.

A15 Bionic бие със сериозна преднина най-бързия процесор в Android смартфоните - Qualcomm Snapdragon 888. Чипът на Apple отчита 1747 точки в едноядрен режим и 4818 в многоядрен, а 888 - 1134 и 3769 точки съответно. Но това не е новина - Snapdragon 888 отстъпва по чиста изчислителна мощ и на по-стария A14 Bionic (макар разликата при реална употреба да е почти несъществуваща).

Забележителното е, че A15 Bionic бие и предшественика си с 9% при едноядрен режим и 15,7% при многоядрен.

Данните от GeekBench освен това потвърждават слуховете за оперативната памет на новите модели iPhone - нещо, което по принцип от Apple не разкриват.

iPhone 13 и 13 mini са със скромните 4GB RAM, а Pro и Pro Max моделите - с 6GB. Това е по-малко от мнозинството Android флагмани на пазара, които са с 8 до 12GB RAM, но както винаги, не е пречка за мощен смартфон, тъй като Apple произвежда чиповете си само за един модел и може да ги калибрира идеално за конкретния хардуер. Чарковете за Android пък трябва да работят на десетки различни модели.