Германските социалдемократи продължават да са първи в проучванията на общественото мнение само седмица и половина преди изборите в Германия.

През последните дни обаче консерваторите от Християн-демократическия съюз спряха тенденцията си на спад и започнаха да връщат част от избирателите си. Очертава се напрегнато съревнование между двете най-големи партии в Германия до самите избори на 26 септември.

Според последните проучвания от ГСДП биха взели 25% от гласовете, ако изборите бяха днес. Миналата седмица одобрението за тях бе с процент по-високо – 26.

ХДС пък успя да прибави 1% избиратели и от 19 на сто стигна до 20% одобрение. Зелената партия остава стабилно трета с 15 на сто от гласовете. 

Но 40% от избирателите съобщават също така, че все още не са решили за кого ще гласуват и ще изчакат до последния момент. Със сигурност обаче в бъдещия парламент ще влезе още „Алтернатива за Германия“, която има 11% поддръжници, либералната СвДП с 10% и Левицата с 8 на сто.

Тези избори са много важни за Германия, защото ще начертаят пътя, по който тя ще върви през следващите 50 години, коментира президентът на Германския институт за икономика Марсел Фрачер.