Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, обслужващо висшия държавен апарат е имало в МБАЛ "Лозенец" (Правителствена болница). То е било инсталирано от частна фирма и никой от болницата не е имал достъп до записите. Няма и информационни табла, че пациентите ще бъдат записвани. Това установява проверяващият екип, а констатациите се съдържат в доклад на Министерството на здравеопазването, който е публикуван от разследващия сайт bird.bg.

В доклада пише:

"...има видеонабюдение и микрофони в болничните стаи в кушетките в специалното отделение, обслужващо висшия държавен апарат, както и по кабинети. Не са спазени изисквания по GDPR за уведомяване чрез информационни табла, поставени на видно място, за използването на технически средства за наблюдение и контрол".

Документът е бил изготвен още на 6 юли т.г.,  но не е бил представен публично. Той е получен от медията по реда на ЗДОИ.

Констатациите в доклада потвърди днес пред БНТ и заместник здравният министър Димитър Петров. Той уточни, че към момента нямат официална информация, че е имало подслушвани висши държавни служители, но "е имало възможност те наистина да бъдат подслушвани и то от фирмата, която е наета".

Сезирани са компетентните органи, допълни заместник-министърът.

"По отношение на доклада, новият съвет на директорите констатира начина, по който е осъществявано видеонаблюдението и това, че то би позволило да бъдат подслушвани в съответните стаи, където се лекуват такива висши служители, е имало възможност те наистина да бъдат подслушвани и то от фирмата, която е наета.

Това е констатирано от председателя на съвета на директорите още първите дни след влизането. Съответно са сезирани органите. Нашите правомощия са дотам да сезираме компетентните органи, те вече ще си свършат работата", коментира той.

Ръководството на болница "Лозенец" начело с проф. Любомир Спасов беше сменено в началото на юни. На пресконференция на 3 юни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров изнесе скандални данни за трансплантации в лечебното заведение - в болницата е участвала в международен трафик на органи, като са присаждани органи от живи донори без роднинска връзка с пациентите.

Изнесен беше и случай на висш държавен служител, който е прередил чакащите за трансплантация на черен дроб. Постепенно се оказа, че има съмнения, че всичко това е ставало със знанието или поне не е било разследвано от здравните власти и от спецслужбите въпреки сигнали извън страната. 

Сред изнесените тогава нарушения бяха и източване на НЗОК чрез фалшиви хоспитализации. 

Обществените поръчки - неизгодни договори, свързани лица

Сред другите констатации на доклада: изпълнителният директор Любомир Спасов е получил 535 хиляди лева ДМС за 2020 г. без да има подписан договор. Архивът на обществените поръчки се води само на хартия, а в самите поръчки се откриват скандални договори за десетки милиони, заради които болницата е задлъжняла към ББР.

Доставчици на апаратура и консумативи за стотици милиони лева са с установена свързаност с болницата, макар че не става ясно каква точно е тя. Обществени поръчки за консумативи, апаратура, ремонти са правени с "дискриминационни условия", пише в доклада, т.е. специално ориентирани към определена фирма. Посочват се и силно завишени цени, на които са закупувани.

"При преглед на случаен принцип на договори с основни доставчици установихме много случаи на сключени неизгодни споразумения, договори със свързани лица и с дискриминационни условия при поръчките им", пише в констатациите на доклада. 

Дозатор за сапун за 685 лв. без ДДС

В документа се дават и някои примери за впечатляващи цени, които е платила "Лозенец". Така дозатор за сапун е купен за 685 лв. без ДДС, вградена модулна мивка струва 13 715 лв. без ДДС. и т. н.

Докладът констатира, че има една фирма - Медалион ЕООД, която е основен доставчик на различни видове и услуги за болницата и е "установена свързаност на болницата с дружеството".

Тази фирма е доставчик и на дозатора, както и на редица други изделия също с интересни цени, тя осигурява и въшното наблюдение и е монтирала камерите и микрофоните.

Тя отговаря и за осигураването на консумативи, поддържане на климатичната техника, консумативи при анестезия и интензивно лечение и редица още неща. Към края на март остатъкът за изплащане от болницата към компанията е за над 5,7 млн. лв.

Сред големите доставчици на лекарства е “Булфарма” ООД. Фирмата е на Михаил Тиков и синовете му, които владеят най-голямата мрежа частна болници в България. МБАЛ-Лозенец се е ангажирала в петгодишен договор с “Булфарма”, на която дължи още 27 милиона лв. Според проверяващите този договор е сключен при драстични нарушения в търговата процедура.

"Мъртви души"

В новия доклад, оповестен от разследващия сайт, са установени и още нарушения. 29 служители са били на щат като мъртви души (единият от тях е и починал), без да работят. 

Заместник-министър Петров днес уточни по повод тази констатация, че има назначени хора от Софийския университет, които практически не работят в болницата. За тях се констатира, че е сключен договор.

Такъв проблем стои и в Александровска болница, добави още Петров.

"Там има много хора, които са назначени извън необходимите щатове, защото те преподават в университета. Тези отношения трябва да се уредят по някакъв начин, тъй като тежат на болницата. Това е въпрос на разбирателство между университета и съответната болница", допълни зам.-здравният министър.