Моментна снимка на електоралните нагласи - с уговорката, че тя е за първата половина на месеца - показва: ГЕРБ/СДС е първа политическа сила, БСП е втора. Трета е коалицията "Демократична България", а досегашната най-голяма партия в парламента - "Има такъв народ", изпада до четвъртото място. Разликата между левицата, ДБ и ИТН обаче е минимална.

Пета сила е ДПС. "Изправи се БГ! Ние идваме!" още има шанс да влезе и в следващото Народно събрание.

Нагласи относно заявения едва вчера вече официално проект на ексминистрите Кирил Петков и Асен Василев не са мерени, но пък личният рейтинг на Петков е изключително висок. Срив обаче има при този на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Гореописаната моментна картина е в резултат от публикувано днес проучване на "Галъп интернешънъл".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 2 и 10 септември сред 1007 души по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 000 души.

С ето и данните:

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при 22,5% от пълнолетните българи, БСП – при 16,1 на сто. "Демократична България" – 15,8%, "Има такъв народ" – 15,5%. Или видимо, разликата между втората, третата и четвъртата формации е в рамките на статистическата грешка.

ДПС взима 11,9 на сто.

Близо над бариерата изглежда "Изправи се, България! Ние идваме!" с 4,8%.

Под бариерата личат най-вече две формации: "Възраждане" – с 3,1 на сто и ВМРО – с 2,4%.

"Изследването няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев – тъй като теренът на изследването е преди обявата на намеренията им.

Двамата са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг. При цялата условност на отчитането на лично доверие, при Борисов, например, то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев (с лично доверие от 65,5% през този месец)", отчитат социолозите

47,1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори, показва още моментната картина.

Други 23,8 на сто вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина. Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден.