Социалната мрежа Facebook обяви нова политика, която позволява да се премахват мрежи от профили, ангажирани с „координирани социални вреди“, съобщи Engadget. Според компанията това е стъпка напред в борбата с вредното поведение на платформата.

Досега във Facebook бяха налице ограничения за "координираното неавтентично поведение" - групите от фалшиви акаунти. Но те не им позволяваха да атакуват дезинформаторите с истински акаунти, които работят заедно за разпространение на фалшиви новини по всякакви теми - избори, климат, пандемията от COVID-19 и т.н.

Ръководителят на политиката за сигурност на компанията Натаниъл Глейхър обясни, че манипулаторите на социалните мрежи все повече се опитват да размият границите между автентично и неавтентично поведение. Новите алгоритми ще пресекат координираните движения, които разпространяват антиваксърски послания или се опитват да организират политическо насилие.

При обявяването на новите правила те моментално са употребени срещу малка мрежа от акаунти в Германия, свързани с движението Querdenken, което разпространява конспиративни теории за държавните ограничения заради пандемията.

Хората на Зукърбърг постоянно ъпдейтват политиките си за модериране на платформата. Проблемът е, че всяка нова мярка, която се създава за употреба срещу "лошите", може с лекота да се употреби и за ограничаване на всички останали потребители при неясни условия.