Енергетиката е сектор, който е бил неглижиран през последното десетилетие. Това заяви премиерът Стефан Янев пред Дарик радио. Според него това е довело до настоящата ситуация, при която енергийната система работи на предела на своите възможности.

Премиерът смята, че това, което липсва, е устойчива стратегия за развитието на енергетиката, а проблемите в сектора могат да се решат, ако всички се обединят.

"Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия", смята Янев.

И изтъкна, че усилията на служебното правителство в този план могат да не проличат веднага, но предстои съвместна работа на всички в областта, заедно с Комисията по енергийно и водно регулиране, както и с Енергийната борса, така че да се търсят възможности за преодоляване на проблемите.

Предвид Зелената сделка, развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес, смята Янев.

Въпреки че Планът за възстановяване е бил подобрен и е коментиран на експертно ниво в Европейската комисия, непреодолим остава проблемът с поставянето на конкретна дата за затваряне на "Мариците", коментира Янев. Правителството е изправено пред дилемата дали може да вземе такова решение, или да се опита да намери друго заедно с Европейската комисия.

Освен енергетиката, друг основен проблем в момента е инфлацията, коментира още служебният премиер. Според него тя е породена от голямото търсене както в Европа, така и по целия свят.

Във връзка с политическата обстановка в България Янев коментира, че страната е в уникална ситуация - да има трети избори в рамките на година. Той смята, че до това се е стигнало заради неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората. Според него е необходимо партиите да търсят път към гражданите и да си задават въпроса защо избирателната активност намалява.