На 22 септември се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“, съобщават от Министерството на културата. 

На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната. Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета в къщата музей „Иван Вазов“ в София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерството на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др.

През целия ден на 22 септември в къщата музей „Иван Вазов“ ще звучи непреходното Вазово слово, а входът за посетители ще бъде свободен.

От Народен театър „Иван Вазов” посветиха цялата програма на тазгодишното издание на „Театър пред театъра” на своя патрон. На 22 септември ще се състои връчването за втори път на учредената от Фондация „Основа-та” към Народния театър Награда за духовен принос на името на Иван Вазов. 

Ще бъде представен и откъс от премиерния спектакъл на театъра – „Народът на Вазов”, а също и концерт на симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист – Светлин Русев, цигулка.