Управляващата партия в Русия ще получи 324 от 450-те места в новия състав на парламента, обявиха руските изборни власти. Броят е по-малък от получения от прокремълската партия "Единна Русия" (ЕР) на предишните избори, но въпреки това й дава непреодолимо мнозинство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според резултатите ЕР събира 49,8 процента от гласовете за 225-те места, които се избират пропорционално. Други 225 места се избират мажоритарно, а кандидатите на ЕР печелят 198 от надпреварите за тях.

Руската Централна избирателна комисия заяви, че това прави 324 мандата за партията, което е с 19 по-малко в сравнение с 2016 г., но все пак достатъчно, за да прави промени в руската конституция.

Повечето от останалите места ще бъдат заети от три други партии, кoито обикновено се придържат към линията на Кремъл, както и от партията "Нови хора", която беше създадена миналата година и е смятана от мнозина за спонсориран от Кремъл проект.

Отделни кандидати от още три партии също получават място, както и петима независими кандидати.

Комунистическата партия, която е втора политическа сила, ще има 57 депутати - подобрение в сравнение с получените преди пет години 42.

До участие в изборите този път бяха допуснати малцина опозиционни кандидати, след като руските власти започнаха масирани репресии срещу критиците на Кремъл.

Мнозина смятат запазването на доминацията на ЕР в Държавната дума за изключително важно за Кремъл преди руските президентски избори през 2024 г. Сегашният мандат на президента Владимир Путин изтича именно тогава и се очаква той да се кандидатира за преизбиране или да избере друга стратегия за оставане на власт.

Парламент, който Кремъл може да контролира, може да бъде от ключово значение и за двата сценария, смятат анализатори и критици на Кремъл.

Навални зове привържениците си да не униват

Руският опозиционен лидер Алексей Навални призова поддръжниците си да не се обезкуражават въпреки победата на управляващата партия на парламентарните избори, като заяви, че изборите са били "откраднати" поради масови измами, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Работници заличават плакат на Навални в Санкт Петербург. Снимка АП / БТА

Навални и съюзниците му, които не можеха да участват в изборите, след като движението им беше класифицирано като екстремистко от съда, създадоха стратегия, целяща да насърчи руснаците да гласуват за кандидатите, които са в най-добра позиция да спечелят срещу кандидатите на управляващите. Според опозицията "умното гласуване" е постигнало значителен успех, особено в Москва, но е било осуетено от масови измами, "по най-примитивния възможен начин", по думите на Навални в Инстаграм. Самият той в момента излежава присъда по обвинение в измама, което определя като политически мотивирано.

"Борбата за тази страна не е спринт. Това е дълъг и труден маратон", добави Навални. Според него "основният урок" от парламентарните избори е, че поддръжниците на властта вече не са мнозинство в страната и могат да спечелят само с измама.

Според опозицията резултатите от онлайн гласуването в Москва са били фалшифицирани, което е позволило да се промени неблагоприятната за

"Единна Русия" тенденция, наблюдавана при преброяването на хартиените бюлетини, припомня АФП. Противниците на Кремъл и неправителствената организация "Голос" заявиха, че освен това е имало масови измами. Избирателната комисия обаче отхвърли тези обвинения и заяви, че гласуването е било "прозрачно".