Разследваните за "черно тото" мачове са от "А" група на българското първенство, обяви на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По този начин той на практика опроверга информациите от вчера и днес, че акцията на ГД "Криминална полиция" е заради вече митичната зимна "тото" подготовка на "Локомотив" (Пловдив) и "Любимец" в началото на тази година в Марбея, Испания.

Че иде реч за двубои на родна почва, потвърди и един от задържаните и освободени футболисти Мартин Камбуров от пловдивското "Локо".

"Това е разработка на "Криминална полиция", която тече от миналата година, рече Лазаров. - Материалите са докладвани в прокуратурата и от около девет месеца е образувано досъдебно производство. Разследването се води в Специализираната прокуратура по обективни причини. Напрактика това е планирана операция, при която са извършени процесуално-следствени действия с 12 лица. Проведени са обиски, претърсвания и изземвания в шест града и са проверени 14 адреса. Обиските са направени след разрешение от Специализирания съд, като са иззети съответните веществени доказателства, компютри и други комуникационни средства."

"Работихме с европейски експертни служби и ползвахме специалисти от УЕФА, тъй като нямаме голяма практика в България по тази тема. Говорим за мачове от българското първенство. Няма да кажа кои срещи и отбори са заради феновете и правната страна на въпроса", добави Лазаров.

Главният секретар отказа да коментира има ли действително заплахи срещу президента на БФС Борислав Михайлов, както по-рано днес обяви Нова телевизия. А спецовете от УЕФА вече са си заминали.

А през юни тази година Федерацията на заложните къщи и казина "Федербет" публикува доклад от изследване за нагласени мачове по държави. България е на четвърто място, като пред нас са само Великобритания, Италия и Узбекистан. Там бяха посочени седем мача от миналото първенство, за които има сериозни съмнения според залагания на точен резултат, потоци и т.н.

Ето списъка:

17.08.2013 г. ЦСКА - "Нефтохимик" (Бургас) 4:0

14.12.2013 г. ЦСКА - "Любимец" 7:0

15.12.2013 г. "Берое" - "Пирин" (Гоце Делчев) 2:1

09.03.2014 г. "Пирин" (Гоце Делчев) - "Нефтохимик" (Бургас) 3:2

25.03.2014 г. "Черноморец" (Бургас) - "Нефтохимик" (Бургас) 4:0

26.03.2014 г. "Любимец" - "Пирин" (Гоце Делчев) 1:3

30.04.2014 г. "Пирин" (Гоце Делчев) - "Любимец" 5:0 

Явно обаче Криминална полиция работи по различен списък, тъй като тук не фигурират мачове на "Локомотив" (Пловдив), а вчера бяха задържани трима футболисти, свързани сега или в миналото с този клуб. Личат обаче три срещи на разпадналия се вече "Любимец", който е другият основен заподозрян.