Ръководителите на американските фармацевтични гиганти „Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна"(Moderna) смятат, че нормалният живот след пандемията ще се завърне в рамките на една година. Част от новото нормално обаче ще бъдат ежегодните ваксинации срещу COVID-19.

„До една година мисля че ще можем да се върнем към нормален живот - казва главният изпълнителен директор на „Пфайзер" Албер Бурла пред телевизия Ей Би Си. - Не мисля, че това означава, че вариантите (на вируса) няма да продължат да идват и не мисля, че това означава, че бихме могли да си живеем живота, без да се ваксинираме".

Миналия четвъртък Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на "Модерна" каза пред швейцаския в. "Нойе Цюрхер цайтунг", че вижда срока за връщане към нормален живот в рамките на година от сега.  

Условието за това обаче е редовната ваксинация, казва Бурла.

„Най-вероятният сценарий за мене е този, защото вирусът е разпространен по целия свят и защото той ще има нови варианти - казва той. -  Също, ще имаме ваксини, които действат най-малко една година и мисля, че най-вероятният сценарий е годишна ваксинация, но наистина не знаем, трябва да изчакаме и да видим данните“.